۰ تا ۱۰۰ کوچینگ کسب و کار (بیزینس کوچینگ)
اگر یک کارآفرین یا یک رهبر در شرکت خود هستید، کوچینگ کسب و کار ممکن است آخرین چیزی باشد که در ذهن شما است. هر چه در رتبههای اجرایی شرکت بالاتر بروید، فرصتهای شما برای مشاوره و مربیگری محدودتر است. در همان زمان، تقاضا برای کسب زمان و توجه شما افزایش مییابد. حتی ممکن است برای صاحبان مشاغل کوچک که اغلب بدون مشاوره یا بازخورد متخصص عمل میکنند، بدتر باشد. پس چگونه کارآفرینان و مدیران شرکتها با گسترش نقشها و کسبوکارشان به رشد خود ادامه میدهند؟
یک مربی کسب و کار میتواند جواب شما باشد. کوچهای کسب و کار متخصصان باتجربه ای هستند که استارتاپها، کارآفرینان و رهبران شرکتها را قادر میسازند تا بر اساس نیازهای واقعی کسب و کار خود، مشاوره و بازخورد داشته باشند. بهترین مربیان کسب و کار، تجربه کسب و کار در دنیای واقعی را با مهارتهای مربیگری مانند گوشدادن فعال و توانایی پرسشگری ترکیب میکنند. علاوه بر این، یک مربی کسب و کار میتواند مانند کاتالیزوری عمل کند که ایجاد و دستیابی به اهداف کار را تسهیل بخشد. آنها همچنین میتوانند به KPIهایی که مسئولیتپذیری، نتایج واقعی و موفقیت تجاری را هدایت میکنند کمک کنند
یکی از مهمترین و اصلیترین روشهای رایج برای ارتقای هر نوع بیزینس و کسب و کاری امروزه به مدیریت و کوچینگ بیزینس اختصاص دارد و هر مدیری یا صاحب کسب و کاری که بخواهد پیشرفت بیزینس خود را افزایش دهد نیاز دارد تا توسط یک راهنما کوچ شود که به این عمل، بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسب و کار گفته میشود؛ با این حال افراد و مدیران بسیاری وجود دارند که از این موضوع بیبهرهاند و حتی برخی از آنها نمیدانند که این موضوع چیست و چه کاربرد و فوایدی میتواند برای کسب و کارشان داشته باشد. با ادامه مقاله همراه مرکز کوچینگ دکتر پریسا احمدی منش باشید تا شما را با حوزهی کوچینگ کسب و کار بیشتر آشنا کنیم و اطلاعات مفیدی را در اختیارتان بگذاریم.
کوچینگ کسب و کار چیست؟
کوچینگ کسب و کار فرایندی است که در آن یک کوچ حرفهای یک تاجر را در جهت دستیابی به اهداف کاری خود راهنمایی میکند. یک مربی کسب و کار ممکن است به مشتری خود کمک کند تا مهارتهای رهبری یا استراتژیهای تجاری ایجاد کند یا ذهنیت خود را بهبود بخشد. همه چیز بستگی به این دارد که فردی که مربی را استخدام میکند چه چیزی از رابطه میخواهد. مهمتر از همه، مربیگری کسب و کار در مورد رشد است.
کوچینگ مدیران چیست و چگونه باعث رشد کسب و کار میشود؟
کوچینگ مدیران و کسب و کار یکی از شاخههای کوچینگ است که مرتبط با رشد کسبوکارهاست و در سطوح مختلف سازمانی قابل اجرا است. به طور مثال برای مدیر عامل، مدیران ارشد، مدیران اجرایی، مدیران منابع انسانی و… قابل اجرا است.
همهی ما میدانیم که مهمترین کار یک مدیر تصمیمگیری است و نتایج آینده کسب وکار از تصمیمهای امروز مدیر ، ناشی میشود. یک مدیر با همراهی یک کوچ میتواند اولاً تصمیمهای درستی بگیرد ثانیاً برای اجرایی کردن آنها برنامه ریزی و اقدام درستی داشته باشد و ثالثاً در این مسیر با انگیزه باقی بماند تا وجود تغییرات مثبت را در کسبوکارش دائمی کند.
میتوان گفت کوچینگ همانند یک شتابدهنده وتسهیلگر شخصی برای مدیران عمل میکند و در واقع نقش یک کاتالیزور را دارد زیرا علاوه بر بهبود مهارتهای شخصی و رهبری، باعث کسب دستاوردهای بزرگتری در کسبوکار ها خواهد شد.
رهبران تاثیرگذاری که در دنیا شناخته شده هستند مانند “بیل گیتس” همیشه اظهار داشتهاند که برای پیشرفت در کار خود از کوچها استفاده میکنند. شما میتوانید هم برای خود و هم برای کارمندان خود، کوچ داشته باشید. رسالت یک کوچ کمک به رهبران موفق برای دستیابی به تغییرات مثبت در رفتار است: تغییر در خودشان، افرادشان و تیمهایشان.
علاوه بر جلسات کوچینگ اختصاصی، آموزش مهارتهای پایه کوچینگ (شامل پرسشگری موثر، همدلی، بازخورد دادن، قضاوت نکردن و…) میتواند نقش بسیار موثری در بهبود ارتباطات و افزایش رضایتمندی مدیران و پرسنل داشته باشد و توصیه میکنم تمام سازمانها، حتماً آموزش مهارتهای کوچینگ را برای مدیران و کارکنان برگزار کنند. کوچینگ سازمانی میتواند کمک بزرگی برای بالا رفتن بهرهوری کارکنان و سازمان باشد.
پس به طور خلاصه اگر بخواهیم بگوییم، کوچینگ کسبوکار میتواند نوعی رابط مشترک میان مدیران بیزینس و یا صاحبان مشاغل مختلف با یک مربی حرفهای در حوزه پیشرفت و ارتقا کسبوکار باشد که این مربی حرفهای توانایی این را دارد که با توسعه استراتژیک یک شغل و یا بیزینس به پیشرفت آن بسیار کمک کند؛ اما سوال این جا است که این کوچ یا مربی دقیقاً چه کاری انجام میدهد و چگونه میتواند باعث پیشرفت یک کسبوکار شود؟! در ادامه با پاسخ این سوال همراه باشید.
به طور کلی این مربیها میتوانند به شما کمک کنند تا چشماندازی مفید با توجه به شرایط کسبوکارتان طراحی کنید و با استفاده از آن چشمانداز تلاش کنید تا کسبوکارتان را ارتقا ببخشید؛ پس در واقع با بیزینس کوچینگ میتوانید با توجه به اهدافتان طوری استراتژی بچینید که بتوانید این اهداف را با تلاش در کسبوکارتان محقق کنید. با در دست داشتن این چشمانداز، کوچ یا مربی راهنمایی، پشتیبانی و مسئولیتپذیری لازم برای تعیین و حرکت در اهداف خود را به شما ارائه میدهند و به شما این امکان را میدهند که کسبوکار خود را از جایی که هست به پلههای بالاتر ببرید و پیشرفتش را با چشم خود ببینید.
مربی کسب و کار چه میکند؟
کار با یک مربی میتواند شبیه به شریک تجاری یا ایجاد یک رابطه کاری قابل اعتماد باشد. برای اینکه بتوانید به طور کامل درک کنید که کار با یک مربی کسب و کار چه چیزی ممکن است به همراه داشته باشد، اجازه دهید به این سؤال پاسخ دهیم: “کوچ کسب و کار دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟”
۱. مسیر رشد حرفهای شما را ترسیم میکند
یک مربی کسب و کار خوب به مشتریان کمک میکند تا شکاف بین جایی که امروز هستند و جایی که میخواهند باشند را کشف کنند. با کمک مربی خود، کارآفرین یا رهبر شرکت میتواند یک طرح کسبوکار قوی و استراتژیک ایجاد کند که باعث رشد شرکت میشود. گاهی اوقات داشتن دیدگاه بیگانه تنها چیزی است که یک رهبر برای باز کردن پتانسیلهای شخصی و شرکتی جدید به آن نیاز دارد. این به موفقیت در زندگی و کار شما کمک میکند.
۲. به شما کمک میکند تا ارزشهای اصلی و چشمانداز خود را کشف و شفاف سازی کنید
رهبران و مدیران امروزه اغلب با تعریف ارزشهای خود و ترسیم آنها در برابر چشمانداز برای سازمان به صورت شفاف مشکل دارند. یک مربی با تجربه در کوچینگ کسب و کار میتواند به مشتری کمک کند تا در روند همسویی ارزشهای شخصی و سازمانی به او کمک کند. از آنجا، مشتری میتواند چشمانداز قوی، حضور اجرایی و اعتماد به نفس قوی مورد نیاز برای هدایت تیم خود را به سمت موفقیت توسعه دهد.
۳. ارائه مربیگری و تخصص مخصوص شما
هیچکس بهتر از یک رهبر اجرایی ویژگیهای منحصر به فرد تجارت خود را نمیداند. به همین دلیل است که تلاش برای یافتن مطالب کاربردی در یک کتاب یا وبسایت مناسب برای عموم بیفایده است. حتی کارگاههای اجرایی، اگرچه ارزشمند هستند، اما فاقد رویکرد تک به تکی هستند که بسیاری از رهبران به آن نیاز دارند.
مربیان کسب و کار این مشکل را از سه طریق حل میکنند. اولاً، مربیان بزرگ رهبری دارای تخصص بالایی در صنایع و رشتههای خاص هستند. دوم، آنها اغلب تجربه دنیای واقعی را به عنوان یک کارآفرین و رهبر کسب و کار دارند. سوم، مربیان میتوانند این عناصر مهم را با گواهینامههای کوچینگ اجرایی ترکیب کنند. در نتیجه، آنها میتوانند توصیههای مناسب و برنامههای عملی را ارائه دهند. همه این سفارشیسازیها به عنوان یک شتابدهنده برای صاحب کسب و کار یا رهبر شرکت عمل میکنند. این در نهایت منجر به رشد تصاعدی شخصی و شرکتی میشود.
چرا به یک مربی کسبوکار احتیاج داریم؟
در واقع استخدام کردن یک کوچ بیزینس یا مربی کسبوکار به این معنی نیست که شما دست روی دست بگذارید و منتظر باشید تا این فرد کسبوکارتان را ارتقا دهد و بدون هیچ تلاشی پیشرفت کنید؛ اگر در رابطه با بیزینس کوچینگ چنین اعتقادی دارید، پیشنهاد میکنیم یا کلاً بیخیال این قضیه شوید و یا سعی کنید طرز تفکرتان را عوض کنید. لازم به ذکر است افراد بسیاری وجود دارند که خود را با نام مربی کسبوکار معرفی میکنند، اما هیچگونه اعتبار واقعی و درست و تجربه کافی در این زمینه را ندارند.
به طور کلی این که چگونه با یک کوچ و یا مربی کسبوکار کنار بیایید و یا این که حتی این فرد را برای بیزینس خود انتخاب کنید کاملاً شخصی است و مربوط به خودتان است. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که برای بیزینس کوچینگ خود، وقتی یک مربی کسبوکار را استخدام کردید، بایستی چه انتظاراتی را از یکدیگر داشته باشید.
دقت داشته باشید که قبل از این اقدامات کمک گرفتن از آزمون MBTI میتواند به شما کمک کند که نسبت به شخصیت خود اطلاعات لازم را کسب کنید تا در فرایند کوچینگ، بیشترین بهره وری را داشته باشید. (میخواهید بدانید آزمون MBTI چیست، مطلب مورد نظر را مطالعه کنید!)
ویژگیهای یک مربی کسبوکار
ویژگیهای یک کوچ حرفهای عبارت است از:
مسئولیت پذیری بالایی داشته باشد
به طور کلی کوچینگ کسبوکار به عنوان یک مشاوره و یا ریختن یک طرح درمان برای بیزینستان نیست؛ یکی از اشتباهات رایجی که در میان بسیاری از مدیران وجود دارد این است که فکر میکنند این مربیان بیزینس بیشتر حالت مشاوره دارند و بیشتر شبیه به یک مشاور برای شما عمل میکنند و در همین راستا با مشاورههایشان کسبوکارتان را به پیشرفت میرسانند؛ اما این، طرز تفکر صحیحی نیست و یک مربی در واقع چنین کاری را انجام نمیدهد؛ در واقع مربیان به تعیین جهت کمک میکنند و بازخورد، ابزار، راهنمایی و دیدگاههای حرفهای را برای کسبوکارتان ارائه میدهند. لازم به ذکر است یکی دیگر از چیزهایی که بایستی از یک مربی انتظار داشته باشید، میزان مسئولیتپذیری آنها است چرا که شما قرار است به چنین فردی اعتماد کنید، کسبوکار خود را عملاً به آنها بسپارید و با توجه به دیدگاه آنها در کسبوکارتان حرکت کنید.
بتوانید به او اعتماد کنید
یکی مربی خوب کسبوکار در واقع اینطور نیست که بیاید و بهسادگی به شما بگوید که چه کاری را انجام دهید و یا این که صرفاً هر حرفی که میزند را شما اجرا کنید؛ یک بیزینس کوچ حرفهای باید کسی باشد که بتواند اعتماد شما را جلب کند و شما بتوانید بهراحتی به این فرد اعتماد کنید. کسی که توانایی تشخیص مسائل خاص و سیستماتیک در کسبوکار شما را داشته باشد و میداند که شما باید راهحلها را خودتان پیادهسازی کنید تا به نتایج درست و رضایتبخشی برسید.
شنونده خوبی باشد
یک مربی حرفه ای کسب و کار باید شنوندهی خوبی باشد و از هوش بالایی برخوردار باشد چرا که این افراد تا زمانی که حرف شما را گوش ندهند و ندانند که هدف شما در واقع از کسبوکارتان چیست، نمیتوانند بهخوبی کمکتان کنند و یک تجارت عالی را بسازند. طبق تجربهای که افراد مختلف در جلسات بیزینس کوچینگ خود داشتهاند، میگویند که مربیان کسبوکارهای بزرگ که بیزینسهای مختلفی را به موفقیتهای بزرگی رساندهاند، معمولاً بسیار صبور هستند. دلیل اصلی این موضوع هم این است که مسیر بیزینس بسیار پرچالش است و حتی وقتی مسیری را برای کسبوکار خود برنامهریزی و مشخص میکنید، میبینید که در طول راه به چالشها و مشکلات مختلفی برخواهید خورد که همین موضوع نیازمند صبر بالا در راهاندازی بیزینس است.
داشتن شهامت و کنجکاوی
کنجکاوی و شهامت، یکی دیگر از ویژگیهای یک مربی حرفه ای بیزینس است چرا که آنها باید از کنجکاوی خود استفاده کنند تا به هر گوشه از کسبوکار شما نگاه کنند. این موضوع باعث میشود که آنها علت اصلی گیرافتادن یا راکد ماندن کارها به سادگی پیدا کنند. همچنین یک مربی بزرگ باید این قدرت را داشته باشد که سؤالات درست را در لحظات مناسب بپرسد. البته این را هم باید در نظر بگیرید که در کنار تمامی این موارد داشتن شجاعت برای صداقت با صاحب کسب و کار پایه و اصلی این ویژگی مربی کسب و کار است. آنها میدانند که شما باید حقیقت را بشنوید تا بهترین استراتژی را بچینید.
به عنوان یک مدیر، شما هم میتوانید با تقویت ویژگیهای بالا در خودتان این فرایند را برای کسب و کارتان پیاده سازی کنید. بدون شک کمک گرفتن از بیزینس کوچینگ میتواند سودهای زیادی را برای یک کسب و کار به همراه داشته باشد.
پیشنهاد میکنیم که محتواهای زیر را مطالعه کنید:
- در حوزه راه های خودشناسی و خودآگاهی
- سرمایهگذاری کردن روی سایر مدیران از طریق توسعه مهارت های فردی آنها
چه انتظاری از کوچینگ کسب و کار باید داشت؟
اگر میخواهید صاحب کسبوکار یا مدیر اجرایی موفقتری شوید، کوچینگ میتواند پاسخگو باشد. با مربی مناسب، میتوانید انتظار رشد تصاعدی را هم از نظر شخصی و هم از نظر حرفهای داشته باشید. در قلب آن، رابطه بین یک مربی کسبوکار و صاحب کسبوکار حرفهای بر پایه اعتماد بنا شده است. اگر یک صاحب کسب و کار جدید تجربه محدودی داشته باشد، یک مربی حرفهای در واقع میتواند از طریق بازخورد به افزایش سرعت رشد کمک کند. اگر رهبران کسب و کار نیاز به حمایت برای افزایش حضور اجرایی خود و افزایش درآمد داشته باشند، یک کوچ میتواند به تنظیم یک برنامه کمک کند.
قدرتی را تصور کنید که وقتی با یک مربی کسبوکار شخصی شریک میشوید که عمیقاً شرکت شما را میشناسد و همچنین نقاط قوت و ضعف شما را درک میکند؛ همین کوچینگ کسب و کار میتواند سبب رشد شما و بیزینس شما شود.
مزایای بیزینس کوچینگ
- مشخص کردن اهداف نهایی
- برنامهریزی برای رسیدن به چشماندازها
- استخدام افراد کارآمد
- مهیا کردن محیطی خوب و ایدهآل برای رشد کارکنان و شرکت
- به وجود آوردن اعتماد به نفس
- کمک به رفع موانع موجود در مسیر موفقیت و پیشرفت
- تدوین استراتژی برای رشد
- ارتقا مهارتهای رهبری
- آموزش چگونگی رفتار و برخورد با افراد مختلف
- به دست آوردن دیدگاهی واضحتر از کسب و کار خود
- کمک به پرورش کارمندانی مسئولیت پذیر
- کمک به انجام فعالیتهایی بهتر، مؤثرتر و هوشمندانهتر
- داشتن یک زندگی متعادل و کاری منظم
- بهبود فرایندهای کسب و کار
- کمک به افزایش درآمد
- ایده اجرای برنامهها و استراتژیهای مالی هدفمند و پولساز
- وجود مداوم یک مشاور و کارشناس خبره و باتجربه
مراحل بیزینس کوچینگ
مشخص کردن اهداف
این مرحله در ابتدای شروع کار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و سبب میشود تا خودتان و مربی کوچینگ بتوانید یک دیدگاه جامع از آنچه قصد دارید در آینده به آن برسید، به دست آورید.
مشخص کردن نقاط قوت
در مرحله دوم باید به سراغ یافتن نقاط قوت و قابل بهبود کسب و کارتان داشته باشید، این امر سبب میشود تا چشم اندازی واضحتر از رشد سازمان و نیازهای آن به دست آورید.
طراحی برنامه مناسب
در مرحله بعد باید به کمک مربی کوچینگ یک برنامه خوب و عالی طراحی کنید و مسیر آینده کسب و کارتان را با توجه به هدفگذاری که در مرحله اول داشتید مشخص کنید. این کار سبب میشود تا متوجه شوید برای رسیدن به اهداف خود باید چه اقداماتی انجام دهید.
تحلیل و بررسی
در مرحله آخر نیز باید ارزیابی کنید که با توجه به اهداف، اقدامات و برنامه مشخص شده، به چه میزان میتوانید پیشرفت کنید و در واقع برای آینده پیشبینیهایی داشته باشید.
چرا به کوچینگ کسب و کار نیاز داریم؟
به دلیل رشد فردی و شخصی:
کوچینگ کسب و کار به شما این امکان را میدهد تا بتوانید از تجربیات افرادی که پیش از شما تمام این مسیر را طی کرده اند بهرهمند شوید. این کار باعث میشود تا بتوانید مسیر رسیدن به رشد و موفقیت را برای خود هموارتر کنید و همچنین به یکسری از اصول درست و مناسب برای پایداری و پیشرفت کسب و کارتان دست پیدا کنید. مربیهای کوچینگ به شما کمک میکنند تا خودتان را بهتر بشناسید و بتوانید به عنوان رهبری مدبر و توانمند کسب و کارتان را به سمت رشد و پیشرفت پیش ببرید.
صرفهجویی در زمان:
همانطور که گفتیم شما با استفاده از تجربیات دیگران میتوانید مسیر را برای خودتان هموارتر کنید. بی شک شما آنقدر زمان ندارید که بتوانید خودتان تمامی مسیرها را طی کنید و تجربیات لازم را بدست آورید بنابراین کوچینگ سبب میشود تا در زمان صرفهجویی کنید و زودتر به نتایج دلخواهتان برسید.
استفاده از اهرم فناوری:
فناوری و نوآوری امروزه بخش مهمی از کسب و کارها را در بر گرفته است و راهکارهایی ارائه میکند که بی شک میتواند کسب و کارتان را متحول کند. اکثر مدیران و صاحبان کسب و کارهای کوچک دانش و زمان کافی برای به کارگیری ابزارهای درست و مناسب که به واسطه علم و فناوری وارد حوزه کسب و کارها شده است را ندارد بنابراین؛ کمک گرفتن از یک فرد متخصص برای استفاده درست از ابزارها و راهکارهای فناوری میتواند شما را در ایجاد تحول و رشد دادن کسب و کارتان یاری کند.
جمعبندی
ممکن است به نظر بیهوده باشد، اما نشان داده شده است که کوچینگ کسب و کار به معنای تفاوت بین موفقیت و شکست برای کارآفرینان نوپا، صاحبان کسب و کار و رهبران شرکت است. به طور طبیعی هیچ رهبری توانایی رسیدگی به نیازهای تجاری را بدون استفاده و و راهنمایی از کوچینگ ندارد. در حقیقت، صرفنظر از تجربه، هیچ رهبری به طور طبیعی توانایی رسیدگی به نیازهای تجاری دنیای چندرشتهای را ندارد. همه رهبران برای رشد به سطح بعدی نیاز به حمایت دارند و یکی از بهترین راهها برای به دست آوردن این حمایت، استفاده از یک مربی کسبوکار است. درست است که در مسیر بیزینس کوچینگ، وجود یک مربی خوب میتواند همه چیز باشد و به ارتقا کسبوکارتان بسیار کمک کند، اما لازم به ذکر است که مهمتر از این موضوع، پیدا کردن یک مربی قابلاعتماد است. مربی قابلاعتماد کسی است که حرفه و شغل شما برایش اهمیت دارد و برای موفقیت بیزینستان تلاش میکند. در صورت نیاز میتوانید از کوچینگ شخصی نیز کمک بگیرید تا در مسائل روزمره نیز بتوانید از راهنمایی یک فرد باتجربه استفاده کنید. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.
یک سوال! شما بعنوان یک مدیر، چه دغدغه و مسائل دیگری دارید؟!
یک پیشنهاد عالی برای شما: شرکت در دوره آموزشی شخصیت شناسی
یک پیشنهاد عالی برای شما: تهیه کتاب شخصیتشناسی MBTI
پیشنهاد ویژه: رزرو جلسات کوچینگ
پیشنهاد ویژه: شرکت در دوره تربیت کوچ
سوالات متداول
About پریسا احمدی منش
مربی تخصصی کوچینگ و شخصیت شناسی ،مشاور توسعه فردی و شغلی [ پیج اینستاگرام P_AhmadiManesh ]
More Posts by پریسا احمدی منش
دیدگاهتان را بنویسید