خودآگاهی به معنای شناخت دقیق از خودمان است. این شناخت به ما کمک میکند تا بتوانیم افکار خود را کنترل کنیم و در لحظات حساس تصمیمات درستی براساس تواناییهای خود بگیریم. شناخت دقیق هر کسی از خودش میتواند به او در یافتن مسیر درست کمک کند. برای اینکه بتوانیم به خودآگاهی دست پیدا کنیم باید با تکنیک های آن آشنا شویم.
در کوچینگ و شخصیتشناسی، خودآگاهی یک موضوع مهم است چرا که یک کوچ خیلی بهتر میتواند به افرادی که از خود شناخت بهتری دارند کمک نماید.
خودآگاهی(Self Awareness) به معنای شناخت و درک هر فرد از شخصیت، احساسات و انگیزههای درونیاش می باشد. خودآگاهی را میتوان:
اطلاعات حسی، افکار و عواطف شخصی دانست که مفهوم «من» را برای هر فردی تداعی میکنند.
خودآگاهی را شناخت هر انسانی از کل هویتش میتوان دانست. این شناخت با توجه به اینکه انسانها دارای ویژگیهای گوناگونی هستند از اهمیّت بسیاری برخوردار است. امروزه برای رسیدن به خودآگاهی میتوان از تکنیک های مختلفی استفاده کرد.
پیشنهاد ویژه : رسیدن به خودآگاهی با دوره آموزشی شخصیت شناسی mbti
شاید سوالی که ذهن شما را به خود مشغول کرده است این باشد که چه ضرورتی وجود دارد که به سراغ تکنیک های خودآگاهی برویم؟
در پاسخ به این سوال باید عنوان کنیم که خودآگاهی و شناخت خویشتن به ما کمک میکند تا به سمت زندگی موفقتری حرکت کنیم. خودآگاهی ما را به سمت انتخابهای درست و کسب مهارتهای کاربردی سوق میدهد. مهارتهایی که موجب خواهند شد تا ما در زندگی روزمره، کسب و کار و ارتباطات موفقتر باشیم.
برای خودآگاهی باید مراحل مشخصی را طی کنیم. این مراحل عبارتند از:
اتفاقات مختلفی که در اطراف ما میافتد را میتوان به شیوههای گوناگونی تفسیر کرد. این تفاسیر مختلف میتواند بر روی عملکرد ما تاثیر بگذارد.
شاید تا بحال برای شما هم سوال پیش آمده باشد که چرا برخی از انسانها مثبت اندیش هستند و برخی دیگر منفینگر؟
در پاسخ باید بگوییم که رفتارها از روان ما شکل میگیرند. خوشبختانه ما میتوانیم با شناخت از روان خود برخی از ناهنجاریها را تا حدود زیادی بهبود دهیم.
برای خودآگاهی باید بتوانیم افکار خود را کنترل کرده و به آن جهت بدهیم. در بسیاری از مواقع عصبانیتها، غمگین شدن و حس شکست از افکار منفی ما ناشی میشوند.
برای اینکه بتوانیم به خودشناسی کامل دست پیدا کنیم باید بتوانیم افکار خود را مدیریت و سرچشمه پیدایش آنها را بشناسیم.
ذهن انسانها تواناییهای بسیاری دارد ولی باز هم در موارد بسیاری، دچار خطاهای شناختی میشود.
خطاهای شناختی نوعی اشتباه در تعریف واقعیات میباشند. این خطاها منجر به عدم درک صحیح ما میشوند که خود این موضوع منجر به این میشود تا موضوعات ساده و کوچک را بحرانهای بزرگی تصور کنیم.
بعضی از خطاهای شناختی عبارتند از:
پیشنهاد ویژه : رسیدن به خودآگاهی با شرکت در جلسات کوچینگ
برای خودآگاهی میتوانید از تکنیک های خاصی بهره گرفت. این روشها کمک میکنند تا با شناخت صحیح از خود بتوانیم در مسیر رشد و توسعه فردی حرکت کنیم. در ادامه به معرفی تکنیک های کاربردی در زمینه خودآگاهی میپردازیم.
خودآگاهی و خودشناسی کمک میکنند تا:
باید توجه داشته باشیم که خودآگاهی یک چرخه متوالی است که هرگز پایان نمییابد. هر کسی در هر سن و شرایط نیاز به شناخت بیشتر از خود دارد. بکارگیری تکنیکهای مختلف موجب میشود تا خیلی سریع به خودآگاهی برسیم.