درمان کمال گرایی
اکثر مردم داشتن استانداردهای بالا را یک چیز خوب میدانند. تلاش برای برتری میتواند نشان دهد که شما از اخلاق کاری و شخصیتی قوی برخوردار هستید. استانداردهای بالا همچنین میتواند شما را برای رسیدن به بالاترین سطح عملکرد خود سوق دهد. به عنوان مثال، ورزشکاران اغلب تمرینات طولانی و سختی را برای رسیدن به برتری در ورزش خود انجام میدهند؛ اما در بسیاری از موارد این استانداردهای بالا تبدیل به کمال گرایی میشوند و گاهی ممکن است مشکل ساز شوند. اگر شما هم دچار این مشکل هستید و میخواهید به درمان کمال گرایی بپردازید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست ندهید و تا انتها همراه آکادمی کوچینگ پریسا احمدی منش باشید. اگر قصد دارید با تیپ شخصیتی خود بیشتر آشنا شوید پیشنهاد ما انجام آزمون MBTI است.
از سوی دیگر، کمالگرایی شامل تمایل به تعیین استانداردهایی است که آنقدر بالا هستند که یا نمیتوان آنها را برآورده کرد یا فقط با دشواریهای زیادی برآورده میشوند. کمال گرایان بر این باورند که هر چیزی که کمتر از حد کمال باشد، وحشتناک است و حتی نقصهای جزئی منجر به فاجعه میشوند. به عنوان مثال، اکثر مردم معتقدند مهم است که سعی کنیم بهترین کار را انجام دهیم و اشتباه نکنیم، اما همچنین معتقدند که اشتباه کردن هر از گاهی اجتنابناپذیر است و به این معنا نیست که آنها در کاری به طور کامل شکستخوردهاند. با این حال، اشخاص دارای کمال گرایی بر این باورند که هرگز نباید اشتباه کنند و اشتباه کردن به این معنی است که آنها یک فرد ناکام یا وحشتناک برای ناامید کردن دیگران هستند.
چنین فکری باعث میشود که آنها اشتباه کنند. تلاش برای کامل بودن نیز به احتمال زیاد باعث میشود که آنها احساس استرس کنند و حتی ممکن است اغلب اوقات از خود ناامید شوند زیرا نمیتوانند استانداردهای خود را بهراحتی یا اصلاً برآورده کنند. با گذشت زمان، حتی ممکن است این باور را پیدا کنند که به اندازه دیگران توانایی ندارند.
بنابراین، ارزش آن را دارد که این استانداردها را کمی کاهش دهیم تا استرس و اضطراب ناشی از تلاش بسیار برای کامل بودن را کاهش دهیم. در ادامه چند روش برای مقابله و درمان کمال گرایی برایتان آوردهایم:
مقاله پیشنهادی: آزمون MBTI چیست؟
یادگیری شناخت کمال گرایی
این اولین قدم مهم است، زیرا به شما کمک میکند تا بفهمید که آیا با کمال گرایی مشکل دارید یا خیر. به یاد داشته باشید، داشتن استانداردهای بالا اشکالی ندارد، اما زمانی که این استانداردها خیلی بالا باشند، واقعاً میتوانند مانع کار، روابط و لذت بردن شما از زندگی شوند.
اگر در تشخیص کمال گرا بودن خود مشکل دارید، ممکن است پاسخ دادن به سؤالات زیر برایتان مفید باشد:
- آیا من در برآورده کردن استانداردهای خودم مشکل دارم؟
- آیا هنگام تلاش برای برآورده کردن استانداردهایم اغلب احساس ناامیدی، افسردگی، مضطرب یا عصبانیت میکنم؟
- آیا به من گفته شده است که استانداردهای من خیلی بالا است؟
- آیا استانداردهای من در مسیر من قرار میگیرد؟ به عنوان مثال، آیا آنها برای من در رسیدن به ضربالاجل، پایان دادن به یک کار، اعتماد به دیگران یا انجام هر کاری به طور خودجوش مشکل ایجاد میکنند؟
اگر به هر یک از این سؤالات پاسخ «بله» دادید، ممکن است با کمال گرایی مشکل داشته باشید. کمال گرایی بر طرز فکر، رفتار و احساس فرد تأثیر میگذارد.
ابزارهایی برای غلبه بر کمال گرایی
تغییر تفکر کمالگرایانه
- تفکر واقعبینانه
از آنجایی که بزرگسالان مبتلا به کمال گرایی اغلب بهشدت از خود انتقاد میکنند، یکی از مؤثرترین راهها برای غلبه و درمان کمال گرایی جایگزینی افکار خود انتقادی یا کمالگرایانه با اظهارات واقعبینانه و مفیدتر است. این ایده خوبی است که به طور منظم این جملات مفید را تمرین کنید. حتی اگر فوراً آنها را باور نکنید، تکرار کافی افکار واقعبینانه مثبت را به یک عادت تبدیل میکند و کمک میکند تا خودگوییهای منفی را از بین ببرید.
- چشمانداز گرفتن
بزرگسالان مبتلا به کمال گرایی نیز معمولاً به سختی میتوانند مسائل را از دیدگاه دیگران ببینند. به این معنا که آنها تمایل دارند به این فکر نکنند که دیگران ممکن است یک موقعیت را چگونه ببینند. به عنوان مثال، ممکن است فکر کنید که تنبل هستید، زیرا میتوانید به جای ۲ ساعت در روز، فقط ۱ ساعت ورزش کنید. یادگیری اینکه موقعیتها را آنطور که دیگران ممکن است ببینند، ببینید میتواند به شما کمک کند تا برخی از این باورهای غیرمفید را تغییر دهید.
از گرایشات خود آگاه شوید
ممکن است متوجه نشوید که کمال گرایی تا چه حد میتواند فراگیر باشد. با آگاهی بیشتر از الگوهای خود، در موقعیت بهتری برای تغییر آنها قرار میگیرید. اگر میتوانید، ایدهی خوبی است که افکار کمالگرایانهتان را همانطور که به ذهنتان میآیند، ثبت کنید.
اگر برای شما اینکه افکارتان را به هنگام آمدن یادداشت کنید غیرعملی است، ایده خوبی است که هر شب، روز خود را مرور کنید و زمانهایی را که احساس میکردید شکست خوردهاید یا بهاندازه کافی خوب انجام ندادهاید را به یاد بیاورید و آنچه را که درباره آن فکر میکنید یادداشت کنید. در آن زمان این کار به شما کمک میکند تا زمانی که افکار کمال گرا در آینده به سراغ شما میآیند، بیشتر از آنها آگاه شوید. (شما حتی میتوانید در مورد احساسات خود در مورد این افکار یادداشت کنید.) اگر به دنبال این هستید که چگونه علایق خود را بشناسیم مقاله مربوط به آن را در سایت ما مطالعه بفرمایید.
روی نکات مثبت تمرکز کنید
یکی از روشهای درمان کمال گرایی این است که بر روی نکات مثبت متمرکز شوید اگر با کمال گرایی دست و پنجه نرم میکنید، احتمالاً مهارت تشخیص اشتباهات را حتی در بهترین کارهای دیگران و خودتان تقویت کردهاید. شما ممکن است به طور طبیعی به دنبال آن بگردید و بیش از همه چیز متوجه آن شوید. در حالی که ممکن است صرفاً ترک این عادت دشوار باشد، میتوانید با تلاش آگاهانه برای مشاهده همه چیزهای خوب در کار خود و دستاوردهای دیگران، تمایل خود را برای مشاهده بدیها کاهش دهید. برای مثال، اگر متوجه شدید که چیزی را در مورد خود یا کارتان دوست ندارید، به دنبال پنج ویژگی دیگر باشید که دوست دارید. این تمرکز انتقادی شما را متعادل میکند و به یک عادت مثبت جدید تبدیل میشود و باعث موفقیت در زندگی و کار شما میشود.
یاد بگیرید که با انتقاد برخورد کنید
یکی دیگر از روشهایی که میتواند به درمان کمال گرایی شما کمک بسیاری کند این است که انتقادپذیر باشید. اگر تمایل دارید به انتقاد به عنوان یک حمله نگاه کنید، واکنش تدافعی نشان دهید، تغییر نگرش میتواند کمک کند. انتقاد سازنده میتواند سرنخهای مهمی در مورد چگونگی بهبود عملکردتان و توسعه مهارت های فردی به شما بدهد و عملکردهای کمنقصتان را به پلههای مفیدی تبدیل کند که به برتری منجر میشود. اگر انتقادی که دریافت میکنید تند است، بد نیست به دیگران (و خودتان) یادآوری کنید که اشتباهات راهی عالی برای یادگیری هستند.
جمعبندی
کمال گرایی این اعتقاد است که هر کاری انجام میدهید نباید خطا یا اشتباهی داشته باشد. حتی ممکن است وقتی اشتباهی مرتکب میشوید احساس بیلیاقتی یا شکست خوردگی کنید. یک کمال گرا با این باور که نقص غیرقابلقبول است، پیوسته در حال تلاش برای کمال است. این طرز تفکر میتواند برای سلامتی شما مضر باشد و شما را در راه رسیدن به هدفهایتان گمراه کند. از این رو ما در این مقاله در صدد این بر آمدیم تا راههای مقابله و درمان کمال گرایی به شما توضیح دهید تا اگر شما هم با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید، بتوانید از این راهکارها استفاده کنید.
با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.
About پریسا احمدی منش
مربی تخصصی کوچینگ و شخصیت شناسی ،مشاور توسعه فردی و شغلی [ پیج اینستاگرام P_AhmadiManesh ]
More Posts by پریسا احمدی منش
دیدگاهتان را بنویسید