خودت رو بشناس، رشد کن، با حامی اندیش | تخفیف‌های ویژه برای رشد بی‌نهایت

پریسا احمدی منش

اهمیت شخصیت شناسی

اهمیت شخصیت شناسی

شخصیت در نحوه تفکر و ارتباط برقرار کردن با دنیا تاثیر زیادی دارد، روانشناسان ضمن تحقیق در این خصوص، در تلاش‌اند فاکتورهایی را بررسی کنند که اثر زیادی بر ویژگی‌های فردی دارند. آن‌ها روش رشد و تغییر شخصیت‌ها را ارزیابی و به افراد کمک می‌کنند تا با شناخت شخصیت خود، آن را بر اساس مصلحت خود تغییر بدهند. لذا شخصیت‌شناسی نیز شاخه‌ای از علم روانشناسی است که در آن روش ایجاد خصوصیات شخصیتی، عادت‌ها و صفات شخصیتی و اثر آن‌ها در رفتارهای فرد را ارزیابی می‌کند. با حضور در دوره شخصیت‌شناسی می‌توانید تیپ شخصیتی خود و دیگران را بشناسید و به اهمیت شخصیت‌شناسی پی ببرید. 

اهمیت شخصیت شناسی

شخصیت‌شناسی چیست و چرا اهمیت دارد؟

در شکل گیری شخصیت عوامل مختلفی مانند روش تربیت، ژنتیک و تجربیات زندگی تاثیرگذار هستند. بنابراین چیزی که شما را با دیگران متمایز می‌کند، احساسات، الگوهای فکری و رفتارها هستند که در شکل گیری شما تاثیرگذاری دارند. با این وجود که از شخصیت تعریف یکساتی دیده نمی‌شود، اکثرا آن را چیزی می‌دانند که از درون انسان ریشه می‌دواند و در فرایند زندگی تغییری نمی‌کند. به طور کل شخصیت افراد، گروهی از تاثیرات بیرونی و خواسته‌های درونی، مانند محلی که در آنجا رشد کرده اید، بر همین اساس وسعت پیدا می‌کند. 

روانشناس شخصیت به تفاوت و شباهت‌های شخصیت فردی با شخصیت فرد دیگر پرداخته و به بررسی، تشخیص و درمان اختلالات شخصیتی می‌پردازد. آنها با انجام تست MBTI و شناخت شخصیت می‌توانند، بازتاب افراد به شرایط خاص یا هر چیزی را که دوست دارند و برای آن‌ها ارزشمند است را تفسیر کنند. 

اهمیت شخصیت شناسی

اهمیت شخصیت‌شناسی در ازدواج

شخصیت‌شناسی در زندگی اهمیت زیادی دارد، زیرا با شناختن شخصیت خود و دیگران بهتر می‌توانید روابط خود را با آنها بهبود بخشید. مثلا برای ازدواج وقتی شخصیت خود و طرف مقابل خود را بشناسید، با اخلاق، عقاید و کردار او آشنا می‌شوید و علایق او را می‌شناسید و در صورت داشتن تفاهم با او می‌توانید به پایدار بودن روابط خود با او و حتی ازدواج پی ببرید. همچنین شخصیت شناسی در انتخاب دوست نیز اهمیت زیادی دارد، زیرا به کمک آن شخصیت خود و دوست خود را شناسایی می‌کنید و فردی را انتخاب خواهید کرد که اخلاقیات او به شخصیت شما نزدیک باشد. 

اهمیت شخصیت شناسی

اهمیت شخصیت شناسی در کار

شخصیت شناسی در کار نیز کاربرد زیادی دارد. شرکت ها و موسساتی که قصد استخدام کارمندی را دارند از تست‌های شخصیت شناسی استفاده می‌کنند تا بتوانند از کارمند خود شناخت بهتری داشته باشند و کارمندی را انتخاب کنند که ویژگی‌های شخصیتی او متناسب با شغل مورد نظر آنها باشد. در اینصورت کارمندی انتخاب می‌شود که کاملا شخصیت، هوش، خلاقیت، استعدادها و علایق او متناسب با شغل شرکت باشد، بنابراین شرکت بازدهی خوبی خواهد داشت و عملکرد آن بهبود پیدا می‌کند. 

رابطه تیپ شخصیت INTJ
مطالعه مقاله

اهمیت شخصیت شناسی در انتخاب رشته

با کمک شخصیت‌شناسی، از فرایند انتخاب رشته مطمئن خواهید شد، زیرا شخصیت شما شناخته شده و بعد از بررسی استعدادها و توانایی شما، مشخص خواهد شد که در چه رشته تحصیلی می‌توانید موفق باشید. در اینصورت دانش‌آموزان و دانشجویانی که قصد انتخاب رشته دارند، بهتر است پیش از انتخاب رشته تست شخصیت‌شناسی را انجام دهند تا با شناخت شخصیت خود، بتوانند رشته متناسب با استعدادهای خود را انتخاب کنند. 

اهمیت شخصیت شناسی در زندگی روزمره

شناخت تیپ شخصیتی مزایای زیادی دارد و شما می‌توانید در مورد خصوصیات اخلاقی و رفتاری خود اطلاع کسب کنید. با شناخت خصوصیات خود بهتر می‌توانید در زندگی و کار موفق شوید، در اینجا در مورد هر یک از این مزایا با شما صحبت خواهیم کرد. 

  • با کمک شخصیت شناسی شما ضمن شناخت ابعاد شخصیتی خود، در خصوص اینکه چه کسی هستید، اطلاعات زیادی کسب می‌کنید. 
  • ما وقتی به موفقیت می‌رسیم که شغلی بر اساس استعداد و روحیه‌مان انتخاب کنیم. تناسب میان کار با نقاط قوتمان باعث افزایش نشاط و انرژی در ما خواهد شد. 
  • هر تیپ شخصیتی مانند سکه دورو دارد و این دورو، نقاط قوت و ضعف را شامل می‌شوند. اگر کار خود را بر اساس نقاط قوت‌مان انتخاب کنیم، همیشه امیدوار و پرانرژی خواهیم بود. زمانی که در یک موقعیت از نقاط کور بهره بگیریم، عامدانه با موقعیت روبرو خواهیم شد. 
  • با درک تیپ‌های شخصیتی، فرد از جایگاه خود خوشنود بوده و ضمن قبول جایگاهش، می‌تواند به شکوفایی خود کمک کند. 
  • شناخت تیپ شخصیتی خود و دیگران، باعث می‌شود تا مجموعه خود را به خوبی مدیریت کنید. مثلا با شناخت نقاط ضعف و قوت، عادت ها، نقاط کور و خواسته‌های همکاران خود، می‌توانید راندمان کار خود را بالا ببرید. 
  • با لحاظ کردن و شناختن نقطه دید افراد و مشورت بر حسب چیزی که برای طرف مقابل اهمیتی ندارد، قادر خواهید بود، به موفقیت برسید. 
  • مناقشه‌ها به سرعت حل شده و بهره وری بالا خواهد رفت. 
  • بر حسب ساختار مجموعه، می‌توانید به خوبی تصمیم بگیرید. 
  • جلسات و گردهمایی‌ها را می‌توانید به درستی اداره کنید. 
  • کنترل تغییرات به شکلی که تمامی کسانی که در گروه عضو هستند، شما را به سمت جلو همراهی می‌کنند. 

روش‌های بررسی شخصیت 

حال که دانستید شخصیت شناسی چیست؟ توجه کنید، جهت بررسی شخصیت از آزمون‌ها و شاخص‌های شخصیتی کمک گرفته می‌شود. این آزمون‌ها در مواردهای مختلفی مانند شخصیت‌شناسی شغلی به کار می‌روند. مثال رایج استفاده روانشناسی شخصیت، تست MBTI است که به عنوان روشی مطمئن جهت بررسی شخصیت انسان‌ها قبل از استخدام استفاده می‌شود. با دیگر روش‌های شخصیت‌شناسی، می‌توانید در مورد خصوصیات مختلف خود اطلاعات بیشتری داشته باشید. بعضی آزمون‌ها نیز وسیله‌ای جهت غربالگری مشکلات شخصیتی هستند. شناخت درست از شخصیت‌تان باعث می‌شود تا در مراحل مختلف زندگی به موفقیت برسید. مثلا زمانی در ارتباط با همکاران، دوستان و خانواده موفق هستید که از ارتباط برقرار کردن انرژی بگیرید، در غیر اینصورت باید زمانی را با خود خلوت کنید. 

ارتباط موثر و مذاکره با درونگراها
مطالعه مقاله

موارد مهم در شخصیت‌شناسی

با شناخت درست شخصیت، افکار ناسالم و عادات مخرب شناسایی می‌شوند و در جهت بهبود آن‌ها اقدام لازم صورت می‌گیرد. در ادامه در مورد موارد مهم در شخصیت‌شناسی با شما صحبت خواهیم کرد. 

  • شادی و نشاط: اگر بتوانید در خصوص احساسات خود به راحتی صحبت کنید، خوشحال‌تر خواهید بود و علائم افسردگی را نخواهید داشت. 
  • کاهش درگیری‌های درونی: زمانی که عملکرد شما بر حسب ارزش‌ها و منطق درونی شما باشد، دچار تعارض رفتاری نخواهید شد. 
  • تصمیم گیری بهتر: وقتی که خودتان را همانگونه که هستید، بشناسید، در موارد امور کم اهمیت یا مهم، بهتر می‌توانید تصمیم بگیرید. 
  • خودکنترلی: هر چقدر از خود شناخت بهتری داشته باشید، کنترل عملکرد و احساسات برای شما راحت‌تر خواهد بود. 
  • حزب باد نبودن: خودآگاهی شما را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد و برای بله یا خیر گفتن منتظر کسی نخواهید بود. 
  • همدلی و همزبانی با دیگران: هر وقت از خودتان شناخت داشته باشید، می‌توانید اطرافیان خود را بهتر درک کنید. 
5/5 - (1 امتیاز)

اشتراک گذاری:

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

حامی اندیش