آنچه در این مطلب، مطالعه میفرمایید:
Toggleاصطلاح تغییر پارادایم یا پارادایم شیفت به یک تغییر عمده در جهانبینی، مفاهیم و عملکردهای نحوه کار یا انجام یک چیز اشاره دارد. یک پارادایم شیفت میتواند در زمینههای مختلف از تحقیقات علمی به صنعت رخ دهد. پارادایم شیفت در صنعت اغلب زمانی اتفاق میافتد که فناوری جدیدی معرفی میشود که فرایند تولید یا ساخت یک کالا یا خدمات را به طور بنیادی تغییر میدهد. این تغییرات محرکهای کلیدی در بسیاری از فرایندهایی هستند که یک جامعه تحت آن قرار میگیرد مانند اگر شما هم قصد دارید تا با پارادایم شیفت و مثالهایی از آن آشنا شوید، ارائه تست mbti به صورت آنلاین همراه با پاسخنامه کامل تشریحی در آکادمی پریسا احمدی منش امکان پذیر است.
کوچینگ یک فرآیند همکاری و هدایت است که به افراد کمک میکند تا هدفها و آرزوهایشان را دنبال کنند و به بهترین نسخه خود برسند. در دوره کوچینگ، مربی یا کوچ با استفاده از تکنیکها و ابزارهای مختلف، فرد را در مسیری که به دنبال آن است، هدایت میکند. این فرآیند اغلب به عنوان کوچینگ توسعه فردی شناخته میشود و شامل ارزیابی آگاهی از خود، تعیین اهداف، توسعه مهارتها، مدیریت زمان، حل مسائل و تسهیل در رسیدن به تغییرات مثبت است.
- پارادایم شیفت یک تغییر اساسی در نحوه تفکر و انجام کارها است که پارادایم قبلی را تغییر میدهد و جایگزین میکند.
- پارادایم شیفت میتواند پس از انباشته شدن ناهنجاریها یا شواهدی که وضعیت موجود را به چالش میکشد، یا به دلیل برخی نوآوریها یا کشفهای انقلابی به وجود آید.
- این مفهوم ابتدا توسط توماس کوهن، فیزیکدان و فیلسوف علم رسمیت یافت.
پارادایم چیست؟
پارادایم یک فرض فراگیر است که یک جهان بینی کلی را در بر میگیرد. در جامعه علمی، این به معنای باورهای پایه در مورد فیزیک، زیستشناسی و سایر رشتهها است که کارشناسان آنها را واقعی میدانند. دانشمندان آزمایشها و مشاهدات خود را در رابطه با این باورها اندازه گیری میکنند.
درک پارادایم شیفت
اگرچه مفهوم پارادایم مدت زیادی است که وجود داشته است، مفهوم تغییر پارادایم یا همان پارادایم شیفت توسط توماس ساموئل کوهن، فیزیکدان و فیلسوف آمریکایی در کتاب خود با عنوان ساختار انقلابهای علمی در سال 1962 بررسی شد. کوهن یک تغییر پارادایم را انقلابی توصیف کرد که به چالش میکشد و در نهایت جای یک چارچوب علمی غالب را میگیرد. این چالشها زمانی به وجود میآیند که پارادایم غالب که علم معمولاً تحت آن به صورت پذیرفتهشده عمل میکند، ناکافی یا ناسازگار با دادهها یا یافتههای جدید است که پذیرش یک نظریه یا پارادایم بازنگری شده یا کاملاً جدید را تسهیل میکند.
پارادایمها از این جهت مهم هستند که نحوه درک ما از واقعیت و رفتار ما در درون آن را مشخص میکنند. امروزه هر کسی در معرض محدودیتها و تغییرات ناشی از طبیعت خود است. به عنوان مثال، قبل از انیشتین، فیزیکدانان فیزیک نیوتنی را بدیهی میانگاشتند. سپس این پارادایم با ظهور مکانیک کوانتومی به چالش کشیده شد. چنین تغییراتی در صد سال گذشته بسیار زیادتر شده است، زیرا انقلاب صنعتی بسیاری از فرآیندهای اجتماعی، علمی و صنعتی را متحول کرد. این فرایندها احتمالاً در آینده با افزایش نرخ پیشرفت فناوری ما حتی رایجتر خواهند شد.
چگونه یک تغییر پارادایم رخ میدهد؟
پارادایم شیفت با چکههایی از پرسشگری در سیل تغییرات اتفاق میافتد. توماس کوهن معتقد بود که تحقیقات علمی در اکثر مواقع در زیرمجموعه خاصی از باورها (یک الگوی علمی) باقی میماند. دانشمندان برای انجام کار خود بر این فرضیات گسترده در مورد جهان و حوزه مطالعاتی خود تکیه میکنند.
کوهن این را «علم عادی» نامیده است. اما با گذشت زمان، دانشمندان گهگاه دادههای جدیدی را کشف میکنند که پارادوکسهایی را ارائه میدهند یا مستقیماً با این پارادایم غالب در تضاد هستند. این تضادها تا زمانی که نظریهپردازان از راه میرسند تا با ارائه مفروضات و باورهای کاملاً جدید، آنها را معنا کنند، پارادایم قبلی را از بین ببرند و پارادایم جدیدی را جایگزین آن کنند، ساخته میشوند.
پارادایم شیفت در کسب و کار
در دنیای کسب و کار، تغییر پارادایم اغلب تغییر در ادراک از نحوه اندیشیدن، انجام یا ساختن چیزها است. یک پارادایم شیفت میتواند مستلزم حذف یا ایجاد کل بخشها باشد. در برخی موارد، میلیونها یا حتی میلیاردها دلار تجهیزات جدید باید خریداری شود، در حالی که تجهیزات قدیمی به فروش میرسند یا بازیافت میشوند.
واکنش مناسب به تغییرات پارادایم قریب الوقوع ارتباط زیادی با موفقیت درازمدت یک کسب و کار دارد. به عنوان مثال خط مونتاژ است که یک پارادایم شیفت اساسی در صنعت خودرو و سایر حوزههای تولید ایجاد کرد. اینترنت همچنین پیشگام بود و یک تغییر پارادایم در نحوه دریافت اطلاعات، برقراری ارتباط و خرید افراد ایجاد کرد. شرکتهای تجارت الکترونیکی مانند آمازون و eBay از این الگوی جدید سرمایهگذاری کردهاند، در حالی که بسیاری از فروشگاههای بزرگ از کار افتادهاند.
ملاحظات ویژه
ایدههایی که قادر به ایجاد پارادایم شیفت هستند، همیشه در ابتدا مورد استقبال قرار نمیگیرند. مواردی که در دنیای علمی یافت میشوند اغلب ناشی از دانشمندانی هستند که ابتدا در حاشیه کار میکردند. تحقیقات بحث برانگیز آنها گاهی به گمراهی یا بن بست منجر میشود. در حالی که شک و تحقیق بخش جداییناپذیر فرایند علمی هستند، گاهی اوقات یک دانشمند مکاشفهای دارد که منجر به تغییر الگو میشود. کسانی که یک پارادایم موجود را اشغال میکنند، اغلب نسبت به نظریهها یا شواهد متناقضی که جهان بینی یا عملکرد آنها را به چالش میکشد، کاملاً بی میل، یا حتی دشمن هستند.
مثالهایی از پارادایم شیفت
اینترنت یک تغییر پارادایم در نحوه فعالیت خدمات مالی و بازارهای سهام ایجاد کرد. سفارشهای اوراق بهادار اکنون میتوانند مستقیماً توسط مشتری بهصورت آنلاین ثبت شوند و گاهی اوقات در چند ثانیه انجام میشوند.
قبل از اینترنتی شدن فرآیند، یک مشتری باید با کارگزار خود تماس میگرفت، او یک بلیط سفارش را برای سوابق کارگزار مینوشت، سپس با کارگزار طبقه شرکت تماس میگرفت تا معامله را انجام دهد. به لطف فناوری مدرن، قیمت سهام اکنون به طور گسترده از طریق منابع متعدد در دسترس است، در حالی که مردم 100 سال پیش نیاز به ماشینهای تیک تیک داشتند که در دفاترشان نصب شده بود. به لطف تغییر پارادایم ایجاد شده توسط فناوری مدرن، همه تجهیزات قدیمی مانند بلیطهای سفارش، دستگاههای فکس و دستگاههای تیک تیک اکنون منسوخ شدهاند.
تکامل
در قرن نوزدهم، نظریه جدید چارلز داروین در مورد انتخاب طبیعی سنت گرایان را شوکه کرد. این به مردم اجازه داد تا باورهای خود را در مورد منشأ جهان، نوع بشر و همه گونههای دیگر زیر سؤال ببرند. این تغییر مهم در علم زیستشناسی منجر به انقلابهایی در رشتههای دیگر نیز شد؛ برای مثال، بدون این پارادایم شیفت، هیچ زمینهای از روانشناسی تکاملی نیز وجود ندارد.
انتشار CO2
از انقلاب صنعتی تا نیمه اول قرن بیستم، انتشار CO2 در اتمسفر به عنوان نگرانی خاصی برای جامعه علمی ثبت نشده بود. اما سرانجام، اقلیمشناسان متوجه شدند که شرایط محیطی و آب و هوایی زمین در جهت منفی تغییر میکند. همانطور که آنها گازهای گلخانهای، گرم شدن کره زمین، رفتار صنعتی انسان و سایر دادههای مرتبط را مطالعه کردند، آشکار شد که انسان CO2 منتشر شده در اتمسفر را عامل مستقیم این تغییر آب و هوا میدیدند. به این ترتیب، یک پارادایم شیفت اتفاق افتاد.
مکانیک کوانتوم
در حالی که فیزیکدان آلبرت انیشتین به دلیل ایجاد انقلاب در رشته علمی فیزیک شایسته انتساب است، مشارکتهای او در نیمه دوم قرن بیستم دستخوش تغییر پارادایم خودش شد. مکانیک کوانتومی مسائل مربوط به نظریههای انیشتین را زیر سؤال برد و شروع به پاسخگویی کرد. تحقیق در مورد این موضوع شامل سیاهچالهها، ماهیت گریزان امواج و ذرات و موارد دیگر مدام ملاحظات متناقض جدیدی را به درک ما از جهان اضافه میکند.
جمعبندی
یک تغییر پارادایم یا پارادایم شیفت زمانی اتفاق میافتد که فعالیتها و آزمایشهای علمی شروع به تناقض با فرضیههایی کنند که کارشناسان قبلاً تزلزلناپذیر میدانستند. در نتیجه، یک پارادایم جدید و متفاوت جایگزین پارادایم مسلط زمان خود میشود. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با این موضوع آشنا کنیم و همچنین مثالهایی از تغییر پارادایم را برایتان آوردیم. از آن جایی که کوچینگ یک فرایندی است که همواره در کنار شما است؛ بنابراین می تواند کمک شایانی به پارادایم شیفت شما کند. اگر به یادگیری کوچینگ علاقهمندید میتوانید از دوره تربیت کوچ سایت ما استفاده کنید. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.