پریسا احمدی منش

راه های خودشناسی چیست ؟ چگونه خود را بشناسیم ؟

راه های خودشناسی

آنچه در این مطلب، مطالعه میفرمایید:

شما هم به دنبال پیدا کردن رسالت خود در زندگی هستید؟ آیا می خواهید بدانید که چرا در این دنیا هستید و قرار است چه کاری را انجام دهید؟ خودشناسی یک اصطلاح گسترده است که به آگاهی از احساسات، ویژگی ها، انگیزه ها و توانایی های خود دلالت دارد. توجه به این نکته مهم است که خودشناسی یک نوع اطلاعات ثابت برای به دست آوردن نیست، بلکه به همان اندازه پویا است و دائما در حال تغییر است. همانطور که در طول زندگی خود یاد می گیرید و رشد می کنید، توانایی شما برای شناخت خود و آگاه شدن از اینکه چه کسی هستید دائما تغییر می کند.  اگر شما هم می خواهید تا راه های خودشناسی را پیدا کنید و بدانید که چگونه می توانید به خودشناسی برسید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله همراه مرکز کوچینگ پریسا احمدی منش باشید.

در حالی که خودشناسی به خودی خود یک سفر به دنیای بهتر است، اما این مسیر لزوماً یک سفر ساده نیست. ذهن ما به طرز ماهرانه‌ای مکانیزم‌هایی می‌سازد تا افکار و احساسات ناخوشایند یا اضطراب‌انگیز را خارج از آگاهی ما نگه دارد. این مکانیسم‌ها، مانند فراموشی عمدی یا سرکوب ناخودآگاه، می‌توانند باعث شوند که ما از تأمل لازم برای به دست آوردن خودشناسی اجتناب کنیم.

چنین موضوعی به این دلیل است که ما میل قوی تری برای حفظ تصویر درونی خاصی از خود داریم تا اینکه بدانیم واقعاً چه کسی هستیم. نتیجه نهایی این است که ما اغلب فاقد خودشناسی هستیم و از محاسن آن در زندگی شخصی و حرفه‌ای خود بی‌اطلاع می‌مانیم. برای این که بتوانیم به این موضوع دست یابیم نیاز داریم تا راه های خودشناسی را یاد بگیریم.

چنانچه نسبت به انجام تست mbti تمایل دارید میتوانید از طریق آکادمی پریسا احمدی منش اقدام کنید.

خودشناسی از کجا می آید؟

خودشناسی از کجا می آید؟

هنگامی که ظرفیت خود را برای خودشناسی در نظر می گیریم، بسیاری از ما آگاهانه یا ناخودآگاه خودمان را جدا از بدن مادی خود می پنداریم. با این حال، روان‌شناسان و متخصصان اعصاب موافق هستند که «من»ی که ما تجربه می‌کنیم «نتیجه فرآیندهای مادی است که مغز و بدن ما را تشکیل می‌دهند»، نه یک ماده اخروی و غیر فیزیکی.

علیرغم آنچه در مورد مغز خود می دانیم، دانش محدودی در مورد اینکه خودشناسی ما از کجا آمده است، به دست آورده ایم.

درون نگری یا همان خودشناسی ممکن است خط مستقیمی را برای خودشناسی که ممکن است انتظارش را داشته باشیم، ارائه نکند. درعوض، نگاه کردن به خود از منظرهای متفاوت می تواند مفیدتر باشد. لازم به ذکر است که ما نقاط کور بسیاری در خودشناسی داریم و این نقاط کور می تواند عواقب منفی برای خود و دیگران داشته باشد.

خودشناسی یا خود آگاهی چیست؟

خودشناسی یا خود آگاهی چیست؟

خودآگاهی عادت توجه به طرز تفکر، احساس و رفتار شما است. به طور خاص، خودشناسی به موارد زیر محدود می شود:

  • الگوهای فکری

چگونه تمایل دارید در مورد آنچه برایتان اتفاق می افتد فکر کنید و توضیح دهید؟ خود گفتاری شما چگونه است؟ چه انتظاراتی در محیط های خاص یا با افراد خاص دارید؟ باورهای اصلی شما که بر تفکر شما تأثیر می گذارد کدامند؟

  • الگوهای احساسات

چقدر حالات و عواطف خودتان را درک می کنید؟ آیا احساسات خود را مشاهده می کنید و سعی می کنید آن ها را درک کنید یا به طور تکانشی به آنها واکنش نشان می دهید؟ آیا احساسات دشوار را به عنوان دشمنانی می‌بینید که باید از آنها اجتناب کرد یا از آنها خلاص شد؟ یا پیام‌رسانی که سعی دارد چیزی به شما بگوید؟

  • الگوهای رفتاری

آیا می‌دانید که چرا در موقعیت‌های خاص تمایل دارید که به همان شیوه عمل کنید؟ آیا می دانید که چه نوع وقایعی برای شما محرک است؟ برای اینکه بفهمید چه چیزی رفتارهای شما را برمی انگیزد یا به خود آزاری می انجامد ؟

به عبارت دیگر، خودآگاهی به این معناست که یاد بگیرید درباره ذهن خود کنجکاو باشید؛ پس بهتر است تا راه های خودشناسی را یادبگیرید زیرا باعث موفقیت در زندگی و کار می‌شود.

سطوح مختلف خودشناسی

سطوح مختلف خودشناسی

جهان اشکال:

جهان اشکال (دنیای فیزیکی) شامل تمام چیزهایی است که در درون ما وجود دارد و در زندگی روزمره خود با آن‌ها سر و کار داریم؛ مانند کار کردن، وظایف و مسئولیت‌هایمان که باید انجام دهیم. تصویر روانی ما به کمک شخصیت، آداب و رسوم و ارزش‌های انسانی که در این جهان داریم شکل می‌گیرد و خودشناسی کمک می‌کند تا بتوانیم وظایفمان را در جهان اشکال به درستی انجام دهیم.

جهان پشت پرده:

جهان پشت جایی است که در آن انواع ترس‌ها، آسیب‌ها و عقاید و عقده‌ها و حسرت‌های ما قرار دارند. این احساسات بر روی روابط اجتماعی ما تأثیر بسیار زیادی می‌گذارند و خودشناسی سبب می‌شود تا با غلبه بر آن‌ها و شناخت بهترشان، بتوانیم روابط اجتماعی خود را با سایر افراد بهبود ببخشیم.

جهان اعماق:

جهان اعماق، دنیایی است که در زیر جهان پشت پرده قرار دارد و همان‌طور که از نامش نیز پیداست، این جهان عمیق‌ترین جنبه‌های روانی ما را در خود جای داده است. این جهان دارای دو بخش تاریک و روشن است و هر فردی در زندگی‌اش با توجه به نوع اعمال، رفتار و احساساتش می‌تواند هر یک از بخش‌ها را نسبت به دیگر ارجعیت دهد. خودشناسی به ما کمک می‌کند تا بتوانیم بخش روشن جهان اعماق را همواره در درجه‌ای بالاتر از بخش تاریک نگه داریم.

مزایای خودشناسی

مزایای خودشناسی

یکی از بزرگ‌ترین دلایل خودشناسی، آگاهی یافتن از نقاط قوت و ضعفمان است. آشنا شدن و کشف کردن این نقاط ضعف و قوت به ما کمک می‌کند تا بتوانیم در راه رسیدن به اهدافی که برای آینده خودمان در نظر گرفته‌ایم بهتر و درست‌تر عمل کنیم. این امر به خصوص در دنیای مدرن امروز ضرورت بسیار زیادی پیدا کرده است؛ چراکه آشنایی با اخلاقیات، روحیات شخصی، افکار و رفتارمان، به ما این امکان را می‌دهد که بتوانیم بر حالات روانی، هیجانات و عواطف خود کنترل بهتری داشته باشیم و در راستای مدیریت بهتر این هیجانات، اقدامات لازم را انجام دهیم. برای شناخت بهتر خود هرگز نباید از انتقاد فرار کنیم و لازم است تا همواره خود را مورد ارزیابی قرار دهیم. به‌عنوان‌مثال می‌توانیم خود را با موقعیت‌های مختلف با دیگران مقایسه کنیم و رشدمان را مورد بررسی قرار دهیم. از یافتن نقاط ضعفمان ترس و واهمه‌ای نداشته باشیم و سعی بر افزایش هر چه بیشتر عزت نفسمان داشته باشید؛ چون این کار هم به خودشناسی کمک می‌کند و هم سبب ارتقای شخصی ما می‌شود.

اغراق کردن در مورد مزایای خودآگاهی سخت است، بنابراین ما در این جا فقط تعدادی از رایج ترین اثرات مثبتی را که از افزایش خود آگاهی و خودشناسی شما ناشی می شود، فهرست می کنم:

  • روابط بهتر

سخت است که خواسته ها و نیازهای خود را در یک رابطه بپرسید یا حد و مرزهای سالمی را تعیین کنید در حالی که خودتان در مورد آن کاملاً شفاف نیستید. برای مثال، چقدر ارزش های شخصی خود را می شناسید؟ باید بدانید که اغلب بهترین راه برای بهبود هر رابطه ای تلاش برای خودشناسی است.

  • خلق و خوی آرام تر

اینکه شما به طور مداوم از نظر عاطفی چه احساسی دارید بستگی به نحوه تفکر شما دارد. به عنوان مثال، اگر عادت به نگرانی مزمن دارید، به احتمال زیاد دائماً احساس اضطراب می کنید. اما زمانی که خودآگاهی خود را تقویت می کنید، یاد می گیرید که رابطه بین تفکر و حالات خود را درک کنید. این باعث می‌شود که کنترل احساساتتان به‌طور مؤثر و تعادل خلق و خویتان بسیار آسان‌تر شود.

  • تفکر واضح تر و تصمیم گیری بهتر
آشنایی با تکنیک خودآگاهی
مطالعه مقاله

تصمیم‌گیری ضعیف اغلب ناشی از تفکر درهم و واکنش‌های عاطفی است. زمانی که نسبت به عادات فکری و احساسی خود آگاهی بیشتری پیدا می کنید، به راحتی می توانیم بین انگیزه ها یا خواسته های کوتاه مدت و ارزش ها و اهداف بلند مدت تمایز قائل شویم.

  • افزایش بهره وری

شایع ترین علت به تعویق انداختن کار و بهره وری ضعیف، فقدان تلاش یا تعهد نیست، بلکه مداخله خودمان است. زمانی که برای رسیدن به محل کار مشکل داریم، معمولاً به این دلیل است که در برخی سطوح افکار، احساسات یا عادات خودمان مانع ایجاد می‌شوند. بهبود خودشناسی می تواند به حذف بسیاری از این موانع پنهان در راه بهره وری کمک کند. خودشناسی باعث توسعه مهارت های فردی نیز می‌شود.

اهمیت خودشناسی در توسعه کسب و کار

اهمیت خودشناسی در توسعه کسب و کار

امروزه به دلیل وجود رقابت‌های بسیار زیاد در میان کسب و کارهای مختلف، علاوه بر مهارت، دانش و خلاقیت، مبحث دیگری نیز وجود دارد که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و آن مبحث، خودشناسی است. برای رشد و توسعه کسب و کارتان شما باید در ابتدا خودتان، مهارت‌هایتان، علاقه‌مندی‌هایتان، نقاط ضعف و قوتتان و … را به خوبی بشناسید تا در نهایت بتوانید در تصمیم‌گیری‌ها و توسعه کسب و کارتان نیز موفق عمل کنید. خودشناسی تکلیف شما را با ارزش‌ها، هدف‌ها و نوع کاری که دوست دارید انجام دهید، مشخص می‌کند. در واقع می‌توان گفت که مهم‌ترین و تعیین کننده‌ترین بخش در مسیر رشد و توسعه، همین خودشناسی چون در صورتی که در این مرحله اشتباه کنید، تمامی جوانب کارهایی که در حال انجام آن هستید و یا قصد انجام آن را دارید با مشکل مواجه می‌شود؛ بنابراین، به دست آوردن شناخت صحیح از خودتان و توسعه دادن مهارت‌های فردی از طریق خودشناسی یعنی سرمایه گذاری بیشتر بر روی مهم‌ترین و اصلی‌ترین دارایی‌هایی که در اختیار دارید و در نتیجه به عنوان یک کارآفرین یا مدیر نیز قادرید تا درست‌ترین راه را در مسیر رشد کسب و کارتان انتخاب کرده و پیش بگیرید.

چندین مثال از راه های خودشناسی

مثال از راه های خودشناسی

در این قسمت از مطلب چند تکنیک و استراتژی برای رسیدن به خودشناسی بیشتر برای شما آورده شده است؛ پس تا انتها همراه باشید.

  • به چیزهایی که در مورد دیگران شما را آزار می دهد توجه کنید

اغلب چیزهایی که بیشتر ما را در افراد دیگر آزار می‌دهند، بازتابی از کیفیتی است که ما در خودمان دوست نداریم. همه ما جنبه هایی از خود داریم که به آنها افتخار نمی کنیم؛ بنابراین، هر زمان که شخصی کاری انجام می دهد که به نظر می رسد به طور خاص شما را آزار می دهد یا آزارتان می دهد، از خود بپرسید:

آیا این می تواند انعکاسی از چیزی در من باشد که از آن متنفرم؟ آیا نمونه ای از این کار را من هم انجام می دهم؟

  • روی ذهن خود مدیتیشن کنید

یکی از راه های خودشناسی مدیتیشن بر روی ذهن خودمان است. احتمالاً در مورد مدیتیشن  و تمرکز حواس شنیده‌اید. این تمرین ساده ای است که توجه خود را بر نفس خود یا برخی دیگر از احساسات فیزیکی متمرکز کنید. سپس، اگر متوجه شدید که ذهن خود به سمت افکار دیگر سرگردان شده است، به آرامی توجه خود را به نقطه تمرکز خود برگردانید.

در حالی که ثابت شده است که مدیتیشن برای همه چیز،  از کاهش وزن گرفته تا تسکین افسردگی مفید است، اما در واقع می تواند راهی قدرتمند برای افزایش سطح خودشناسی و خود آگاهی شما باشد. به طور کلی، مدیتیشن یکی از بهترین راه‌ها برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه عملکرد افکار و احساساتتان است.

  • عواطف خود را مشخص کنید

هیچکس دوست ندارد غمگین، مضطرب، شرمنده یا هر نوع احساس سخت دیگری را احساس کندکه این این موضوع به شدت قابل درک است و در حالی که همه ما از احساسات دردناک عقب نشینی می کنیم، هر یک از ما تمایل به داشتن یک احساس خاص داریم که مخصوصاً از آن متنفریم و سعی می کنیم از آن اجتناب کنیم.

چگونه خودشناسی خود را پرورش دهیم؟

چگونه خودشناسی خود را پرورش دهیم؟

 

یکی دیگر از راه های خودشناسی نوشتن افکار وو احساسات در یک ژورنال شخصی است. نوشتن افکار و احساسات خود در یک ژورنال خصوصی ابزار قدرتمندی است که به شما کمک می کند خود را بهتر بشناسید.

نوشتار رسا فواید سلامت روانی و عاطفی زیادی از جمله بهبود مهارت‌های تفکر انتقادی، اولویت‌بندی هدف و کاهش افسردگی و اضطراب دارد. همچنین به عنوان بازتاب آرشیو شده ای از شخصیت شما عمل می کند، و به شما امکان می دهد رشد شخصی خود را در طول زمان دنبال کنید. آزمون MBTI نیز می‌تواند به شما در شناخت شخصیتتان کمک کند.

  • با نقاط قوت خود آشنا شوید

یک «معرفی مثبت» از خودتان بنویسید که در آن داستانی ملموس که نقاط قوت خود را به تصویر می‌کشد بگویید. در مورد موقعیتی که این نقاط قوت به شما کمک کرده است، به یک همکار مورد اعتماد یا سرپرست خود بگویید و از آنها بخواهید که بازخورد خود را برای ترویج شکل ملموس تری از خودشناسی مانند مهارت ها و توانایی ها به شما ارائه دهند.

  • اهداف زندگی خود را کشف کنید

مهمترین وقایع زندگی و نقاط عطف خود را شناسایی کنید. به این فکر کنید که مهم ترین اهداف زندگی شما در حال حاضر چیست. فعالیت ها یا اقدامات اصلی که برای دستیابی به آن ها باید انجام دهید کدامند؟

مسیر دستیابی به اهداف خود را برنامه ریزی کنید و در عین حال گزینه های جایگزین و چالش های بالقوه را نیز در نظر بگیرید.

چگونه خودشناسی با ایجاد عادت های مثبت مرتبط است؟

چگونه خودشناسی با ایجاد عادت های مثبت مرتبط است؟

خودآگاهی اولین گام حیاتی در کنترل زندگی خود، ایجاد آنچه می خواهید و تسلط بر آینده خود است. جایی که انتخاب می‌کنید انرژی، احساسات، شخصیت و واکنش‌های خود را متمرکز کنید، تعیین می‌کند که در نهایت به کجا خواهید رسید.

هنگامی که خود را بشناسید، می توانید ببینید که افکار و احساسات شما را به کجا هدایت می کنند. همچنین به شما این امکان را می‌دهد که کنترل اعمال خود را در دست بگیرید تا بتوانید تغییرات لازم را برای به دست آوردن نتایج مورد نظر خود اعمال کنید.

این ممکن است شامل تغییراتی در احساسات، رفتار یا شخصیت شما شود. تا زمانی که به این مهم دست یابید، ایجاد تغییرات در مسیری که زندگی شما را به سمت آن می برد، برایتان سخت خواهد بود.

چگونه می توان خودآگاهی را در مشاغل مختلف به کار برد؟

چگونه می توان خودآگاهی را در مشاغل مختلف به کار برد؟

یادگیری اینکه چگونه به خودشناسی بیشتری دست پیدا کنید، یک مهارت مهم برای بسیاری از مشاغل مختلف است. اما در اینجا چند زمینه وجود دارد که توسعه این ویژگی می‌تواند تاثیر بلندمدتی مثبت داشته باشد.

رهبری

شما نمی توانید رهبر موثری باشید بدون اینکه بتوانید به سوال «خودشناسی چیست؟» پاسخ دهید؛ بستر لازم برای داشتن شخصیت قوی، ایجاد توانایی رهبری با هدف، اعتماد، اصالت و گشودگی را فراهم می کند. خودآگاهی موفقیت‌ها و شکست‌های ما را توضیح می‌دهد و در عین حال به ما درک روشنی از اینکه چه کسی هستیم و برای داشتن یک تیم موفق از افراد دیگر بیشتر نیاز داریم، می‌دهد.

همچنین به رهبران این فرصت را می‌دهد تا هر گونه شکافی را که ممکن است در مهارت‌های مدیریتی خود داشته باشند شناسایی کنند و حوزه‌هایی را که در آن مؤثر هستند و در کجا ممکن است به کار اضافی نیاز داشته باشند، آشکار می‌کند.

آموزش

یکی از راه های خودشناسی در آموزش هایی است که می توان به افراد مختلف و همچنین دانش آموزان داد. خودآگاهی نقش بزرگی در آموزش دارد زیرا به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا بر آنچه که باید بیاموزند تمرکز کنند.

توانایی دانش‌آموزان در تفکر در مورد تفکر خود با افزایش سن افزایش می‌یابد. وقتی معلمان با دانش‌آموزان کار می‌کنند تا به آنها بیاموزند که خودشان را بازتاب دهند، نظارت کنند و ارزیابی کنند، دانش‌آموزان می‌توانند به خود متکی‌تر، سازنده‌تر و انعطاف‌پذیرتر شوند.

چند راه برای رسیدن به خودآگاهی بیشتر

چند راه برای رسیدن به خودآگاهی بیشتر

بدون خودآگاهی نمی‌توانید رهبر خوبی باشید. این در ریشه شخصیتی قوی نهفته است و به ما توانایی رهبری با حس هدفمندی، اصالت، گشاده‌رویی و اعتماد می‌دهد و موفقیت و شکست ما را توضیح می‌دهد. با درک بهتر خودمان، خودآگاهی به ما این امکان را می‌دهد تا بهتر بفهمیم که چه چیزی نیاز داریم تا کمبودهای حس شده را در کوچینگ یا رهبری تکمیل کنیم. سؤال این است که چگونه می‌توانیم آن را بیشتر پرورش و توسعه دهیم. راه‌های زیادی برای این کار وجود دارد. در ادامه چند مورد را آورده‌ایم که بهترین عملکرد  و نتیجه را داشته است.

شخصیت شناسی کودکان
مطالعه مقاله

مدیتیشن کنید

بله، مدیتیشن کنید. همانطور که بیشتر مردم می‌دانند، مدیتیشن تمرینی برای بهبود لحظه به لحظه آگاهی شماست. مدیتیشن با تمرکز و درک سادگی دم و بازدم شروع می‌شود. سعی کنید با پیدا کردن چند ثانیه برای تمرکز بر تنفس خود، اغلب قبل از خواب، آگاهی  و آرامش بیشتری به دست بیاورید. در طول این مراقبه‌ها، مجموعه‌ای از سؤالات را نیز از خود بپرسید که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برای رسیدن به چه چیزی تلاش می‌کنم؟.
  • من چیکار می‌کنم که در آن موفق عمل می‌کنم؟
  • من چه کار می‌کنم که سرعت پیشرفتم را کم می‌کند؟
  • برای تغییر چه کنم؟

برنامه‌ها و اولویت‌های کلیدی خود را یادداشت کنید

یکی از بهترین راه‌ها برای افزایش خودآگاهی این است که کارهایی که می‌خواهید انجام دهید را یادداشت کنید و پیشرفت خود را دنبال کنید. به عنوان مثال، وارن بافت به دلیل بیان دقیق دلایل سرمایه‌گذاری در زمانی که سرمایه‌گذاری می‌کند، شناخته شده است. نوشته‌های مجله او به‌عنوان یک رکورد تاریخی است که به او کمک می‌کند ارزیابی کند که آیا نتایج آینده را می‌توان به قضاوت درست یا فقط شانس نسبت داد.

از دوستان قابل اعتماد بپرسید

یکی دیگر از راه‌های خودشناسی این است که از دوستان قابل‌اعتماد خود در رابطه با رشد خود بپرسید. هیچ یک از ما اصلاً از نحوه برخورد با دیگران آگاه نیستیم. ما باید به بازخورد همسالان، دوستان و مربیانمان تکیه کنیم. برای اینکه دوستانتان نقش یک آینه صادق را ایفا کنند، وقتی به دنبال دیدگاه‌های صادقانه، انتقادی و عینی هستید، به آنها اطلاع دهید. کاری کنید که دوست یا همکارتان احساس امنیت کند تا دیدگاهی غیررسمی، اما مستقیم و صادقانه به شما ارائه کند. این می‌تواند به معنای گفتن چیزی شبیه این باشد: «ببین، من در واقع به‌عنوان یک دوست از شما می‌خواهم که لطفاً در مورد این موضوع با من روراست باشید. باشه؟»

در محل کار، بازخورد منظم دریافت کنید

علاوه بر درخواست غیررسمی و دوره‌ای از دوستان و خانواده، از فرآیندها و مکانیسم‌های رسمی در محل کار خود استفاده کنید. اگر هیچ چیز درست و سر جایش به نظر نمی رسد، ببینید آیا می‌توانید حلقه‌های بازخورد رسمی‌تری را اجرا کنید. به شرطی که به‌خوبی انجام شود، بازخورد سازنده و رسمی به ما این امکان را می‌دهد که نقاط قوت و ضعف خود را بهتر ببینیم.

خودشناسی اصطلاحی است که به معنای شناخت فرد از خود می‌باشد. در خودشناسی هر فردی سعی می‌کند با فکر کردن درباره خود و پرسشگری به نقاط ضعف و قوت خود پی‌ببرد. هدف از خودشناسی بسیار گسترده است که در این مقاله سعی می‌کنیم به آن بپردازیم پس با مرکز کوچینگ پریسا احمدی منش همراه باشید.

هدف از خودشناسی

هدف از خودشناسی

هدف از خودشناسی رسیدن به حال خوب و رضایت درونی و رسیدن به موفقیت‌های بیشتر با صرف زمان و انرژی کمتر می‌باشد. همه انسان‌ها به دنبال رسیدن به  آرامش و موفقیت و سعادت هستند و هدف خودشناسی این است تا به افراد کمک ‌کند تا این مسیر را آگاهانه و هوشمندانه طی کنند.

خودشناسی  دغدغه بسیاری از انسان‌ها است و جهت کسب موفقیت در تمام زمینه های زندگی از قبیل ارتباطات اجتماعی و عاطفی، خانوادگی، شغلی بسیار ضروری می‌باشد.علت عدم موفقیت در بسیاری از حوزه های فردی ، شغلی و روابط را میتوان عدم خودشناسی دانست

پیشهاد میکنم جهت درک عمق و اهمیت موضوع ، حتما ویدئوی زیر را نگاه کنید

منظور از خودشناسی چیست ؟ تعریف خودشناسی

منظور از خودشناسی چیست؟

خودشناسی Self-knowledge یعنی شناخت توانایی ها و استعدادها ، شناخت قدرت‌ها و ضعف‌ها، شناخت ترس‌ها و علایق، شناخت ارزش‌ها، شناخت احساسات و آرزوها  و ..  که به ما کمک می‌کند تا بتوانیم به بهترین خودمان برسیم.

بهترین خود بودن یعنی اینکه با شناخت موارد بالا، نسخه اختصاصی موفقیت در زندگی و کار خودمان را کشف کنیم و به خودشکوفایی برسیم.

خودشناسی  اولین و مطمئن‌ترین قدم برای رشد و توسعه مهارت های فردی و اولین قدم برای انتخاب‌های مهم در زندگی می‌باشد و به شدت توصیه می‌شود قبل از هر اقدام مهمی در زندگی حتما به خودشناسی ( و البته دیگرشناسی)  برسید. 

برخی از این انتخاب‌های مهم عبارتند از:

  • انتخاب شغل
  • ازدواج و جدایی
  • راه اندازی کسب و کار
  • انتخاب رشته تحصیلی
  • انتخاب شریک شغلی و شریک عاطفی

تعریف خودشناسی در ویکی‌پدیا

خودشناسی :  اصطلاحی در روانشناسی و رفتارشناسی است برای توصیف اطلاعات فردی یا خود آن فرد و دانش فردی در مورد خودش

فواید خودشناسی چیست؟ چرا باید خودمان را بشناسیم؟

فواید خودشناسی چیست؟

 

1. روشن شدن مسیر حرکت

هرچقدر که خودتان را بیشتر بشناسید تصویر روشن‌تری از آینده و اهداف و آرزوهای خود خواهید داشت و با آگاهی بیشتری در این مسیر حرکت می‌کنید.

2. حال خوب و آرامش و شادکامی

 وقتی مسیر و انتخاب‌های شما با رفتار و  احساسات، ارزش‌ها و باورهای شما منطبق باشد، با سختی و چالش و تضادهای درونی  کمتری مواجه می‌شوید و در نتیجه آرامش و شادی  بیشتری خواهید داشت.

3. تصمیم گیری بهتر و سریع تر

شاید جالب باشد به خودتان یادآوری کنید که زندگی با مجموعه‌ای از تصمیمات کوچک و بزرگ،  ساخته می‌شود.

وقتی به خودشناسی می‌رسید، نتایج حاصله  به شما در تصمیم گیری بهتر کمک می‌کند و نکته مهم اینکه خیلی وقت‌ها در زندگی، با تصمیمات سخت و مهم روبرو هستیم که در این مواقع خودشناسی به شدت به کمک ما می‌آید.

4. حرکت به سمت بهبود و رشد فردی

خودشناسی باعث می‌شود که نقاط ضعف و قوت خود را بهتر بشناسید و مرحله بعد این است که نقاط ضعف خود را برطرف کنید و یا تقلیل دهید و نقاط قوت را تقویت کنید،  بر عادت‌های منفی و بد خود غلبه کرده و با خودآگاهی در جهت رفع محدودیت‌ها و مشکلات خود قدم بردارید.

5. افزایش اعتماد به نفس

با خودشناسی و شناخت ویژگیهای مثبت و نقاط قوت خود، اعتماد بنفس به صورت ریشه‌ای و به میزان خیلی زیادی افزایش می‌یابد و دیگر خود را با دیگران مقایسه نمی‌کنید زیرا به این آگاهی می‌رسید که هر فردی نقاط ضعف و قوت منحصر به فرد خود را دارد.

6. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل بهتر

شناخت پتانسیل‌ها و  تفاوت‌های ذاتی و فردی،  به شما در انتخاب شغل مناسب با پتانسیل‌هایتان کمک می‌کند و به راحتی می‌تواند آینده شما را تحت تأثیر قرار دهد و  عدم خودشناسی می‎ تواند سال ها شما را از مسیر مناسب و رسیدن به موفقیت دور کند.

7.  جلوگیری از اشتباهات تکراری

علت بسیاری از شکست ها در حوزه روابط عاطفی و شغلی، ورشکستگی‌ها و طلاق ها و مشکلات انسان‌، عدم خودشناسی است به نحوی که زیاد مشاهده می شود که  اگر فردی یک بار شکست و یا ناکامی در حوزه روابط عاطفی و یا شغلی داشته، در دفعات بعدی هم تکرار می شود و تا این فرد به شناخت خود نرسد، این مشکل همواره همراه وی خواهد بود .

8. هدر نرفتن زمان ، انرژی و هزینه

متاسفانه زیاد هستند افرادی که بعلت نشناختن خود وارد یک شغل و یا رشته تحصیلی و یا وارد یک رابطه می‌شوند و بعد از سالها متوجه می‌شوند که این شغل، این رشته تحصیلی و یا این رابطه، مناسب آنها نبوده است و با صرف زمان و انرژی و هزینه زیاد مجددا باید از اول شروع کنند در صورتی که اگر از ابتدا با خودشناسی، انتخاب بهتری را رقم زده بودند این زمان و انرژی و هزینه ، هدر نمی رفت.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با راه های خودشناسی آشنا کنیم. این موضوع امری بسیار مهم است که ما به درجه ای برسیم تا خودمان را بیشتر بشناسیم؛ زمانی که این اتفاق می افتد، قطعا موفقیت های بزرگی در انتظار ما خواهد بود. آیا شما هم به خودشناسی رسیده اید یا در این مسیر قرار دارید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. اگر میخواهید با بهترین تست شخصیت شناسی جهان نیز آشنا شوید می‌توانید مقاله مربوط به آن را در سایت ما مطالعه بفرمایید. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.

امتیاز دهید

اشتراک گذاری:

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

حامی اندیش

جهت دریافت مشاوره با دکتر پریسا احمدی منش و اطلاع از شرایط مختلف راجع به دوره‌ها و… اطلاعات زیر را تکمیل کنید تا در اولین فرصت با شما ارتباط بگیریم.