آنچه در این مطلب، مطالعه میفرمایید:
Toggle- کوچینگ (coaching) چیست؟
- فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF)، کوچینگ را چگونه تعریف می کند؟
- فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) در یک نگاه
- تعریف کوچینگ از دو دیدگاه متفاوت
- سخن بیل گیتس درباره اهمیت کوچینگ
- چه کسانی مخاطبین آموزش کوچینگ هستند؟
- آشنایی با انواع کوچینگ، مزایا و اهداف هر یک از آنها
- مزایای کوچینگ چیست؟
- آشنایی با فرایند کوچینگ (7مرحله موثر)
- تفاوت کوچینگ با مشاوره و منتورینگ
- کوچینگ و شفاف سازی راهحل مسئله مراجع
- کوچینگ و روانشناسی مثبتگرا
- کوچینگ و خلق نسخه اختصاصی موفقیت
- حرکت به سمت رشد فردی با کمک کوچ های حرفه ای
- چطور مهارتهای کوچینگ را یاد بگیریم؟
کوچینگ (coaching) چیست؟
👈 کوچینگ یک رابطه تاثیرگذار، همکاری و مشارکتی بین کوچ و فرد مراجعه کننده است. در رابطه کوچینگ، کوچ یک فضای امن برای مراجعه کننده ایجاد می کند که زیربنای آن رازداری، حس اعتماد، امنیت و اطمینان می باشد. همه این موارد باعث می شود که شخص مراجعه کننده بتواند بدون هیچ ترس و واهمه ای تمام حرف ها، دغدغه ها و مشکلاتش را بازگو کند. نتیجه و حاصل این رابطه، شناسایی و افزایش توانایی های شخصی و حرفه ای فرد می باشد و در راستای آن، توانایی های شخص و تمایلات آن به اقداماتی برای حل مسائلش تبدیل می شود.
📌 به زبان سادهتر، کوچینگ به معنای همراهی و حمایت از فرد است تا او بتواند پتانسیل های خود را کشف کرده و به بهترین نسخه از خودش تبدیل شود.
✅ ایجاد چنین فضایی که مهارت بالا برای به وجود آوردن اعتماد و حس امنیت را می طلبد، مهارتی است که یک کوچ آن را در دوره کوچینگ آموزش می بیند.
یک مثال از کوچینگ
فرض کنید برای تغییر شغل خود چند پیشنهاد مختلف از مجموعه های مختلف دارید. با اینکه تحقیقات لازم برای شناخت بیشتر هر یک از این محیط ها و خود موقعیت شغلی انجام داده اید؛ اما باز هم برای انتخاب آن ها مردد هستید. در این نقطه می توان به کوچ مراجعه کرد و تمام مسائل را برای او شرح داد.
در جلسات لایف کوچینگ و یا مکالمه ای که بین شما و کوچ شکل می گیرد، نقاطی روشن می شود که شاید چندان به آن توجه نداشته اید. در واقع این مکالمه به شما کمک میکند که در انتخاب مقصد نهایی دقیق تر عمل کرده و همه جوانب را بهتر بررسی کنید. در نهایت انتخاب با شماست و کوچ به جای شما انتخاب نخواهد کرد. اما بعد از مکالمه خود با او می دانید که می خواهید کدام راه را انتخاب کنید و دلایل روشنی هم برای انتخاب خود دارید.
فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF)، کوچینگ را چگونه تعریف می کند؟
متن زیر به نقل از فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) در رابطه با تعریف کوچینگ می باشد.
?What is Coaching
ICF defines coaching as partnering with clients in a thought-provoking and creative process that inspires them to maximize their personal and professional potential. The process of coaching often unlocks previously untapped sources of imagination, productivity and leadership.
We all have goals we want to reach, challenges we’re striving to overcome and times when we feel stuck. Partnering with a coach can change your life, setting you on a path to greater personal and professional fulfillment
ترجمه:
فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) کوچینگ را به عنوان یک همکاری مشترک بین کوچ و مراجعه کننده تعریف می کند که در آن، با استفاده از روش های تفکر خلاقانه و تحلیلی، به مراجع کمک می شود که به حداکثر پتانسیل شخصی و حرفه ای خود دست یابند. این رابطه و فرایند باعث می شود که استعدادها و یا به نوعی منابع پنهان خلاقیت، بهره وری و رهبری در فرد کشف می شوند.
همه ما اهدافی داریم که می خواهیم به آن ها برسیم، مشکلاتی داریم که برای غلبه بر آنها تلاش می کنیم و یا در برخی زمان ها در یک بن بست به سر می بریم. در چنین شرایطی، همراه شدن با یک کوچ و مربی می تواند به شدت زندگی ما را تغییر دهد و ما را در مسیری قرار دهد که به سوی رضایت شخصی پیش برویم.
فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) در یک نگاه
اگر برایتان سوال است که فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) چیست؟ مطلب زیر را مطالعه کنید.
ابتدا بدانید که ICF مخفف عبارت انگلیسی International Coaching Federation است و ترجمه آن در فارسی، به معنای فدراسیون بین المللی کوچینگ می باشد.
ICF یا همان فدراسیون بین المللی کوچینگ، یک سازمان بسیار معتبر جهانی است که استانداردهای حرفه ای کوچینگ را در سراسر دنیا تعیین می کند. این سازمان چه کاری انجام می دهد و هدف آن چیست؟ هدف فدراسیون کوچینگ این است که از میان کوچ های حرفه ای یک شبکه گسترده ایجاد کند و با تعریف شایستگی های لازم و ارائه گواهینامه های معتبر برای آنها، این حرفه را بسیار توسعه و ارتقاء دهد.
در مقابل، عضویت در ICF برای کوچ ها به معنای دسترسی آنها به منابع آموزشی و شبکه از همکاران حرفه ای، کسب اعتبار جهانی و برخورداری از بالاترین سطح حرفه می باشد.
به عبارت سادهتر، ICF مانند یک سازمان استانداردسازی برای کوچ ها است که به آنها کمک می کند تا به عنوان حرفهای های قابل اعتماد شناخته شوند.
تعریف کوچینگ از دو دیدگاه متفاوت
باز آنجا که شناخت افراد با حوزه کوچینگ به نسبت پایین است، یایید این حرفه را از دو جهت مورد بررسی قرار دهیم.
- تعریف کوچینگ چیست از دیدگاه یک کوچ
- پاسخ کوچینگ چیست از طرف یک فرد مراجعه کننده (کسی که به کوچ نیاز دارد)
تعریف کوچینگ چیست از دیدگاه یک کوچ
کوچینگ یعنی یک فرایند که در آن مربی یا همان کوچ با پرسیدن سوالات کلیدی از مراجع و گوش دادن فعال به پاسخ های آنها، به او کمک می کند تا از تمام توانایی های خودش در راستای حل مشکلات کمک گیرد. یک کوچ همیشه معتقد است که هیچ کس به اندازه خود شخص، از جنبه های مختلف زندگی برای حل مسائل آگاه نیست. کوچینگ یک مسیری است که مربی در آن بدون هیچ قضاوتی به فرد کمک می کند تا با تمام تمرکز در مسیر هدف قدم بردارد.
کوچینگ از دنیای یک مراجعه کننده چیست؟
معمولا وقتی که یک نفر به سراغ کوچ می رود، به دنبال ایجاد یک تغییر است و می خواهد به چیزی برسد که در حال حاضر آن را ندارد. حال ممکن است که او قبلا به سراغ این هدف رفته باشد و به هر دلیلی مثل عدم انگیزه، سرعت پایین، اراده کم و… نتوانسته است که به خواسته اش برسد. در این شرایط کوچ باید دغدغه مراجعه کننده اش را رفع کند. تمام هدف کوچ این است که مراجعش به آن چیزی که می خواهند برسند. در اینجاست که تفاوت کوچینگ با روانشناس پدیدار می شود.
کوچ اول باید بفهمد که فرد در چه مرحله ای قرار دارد و می خواهد به کجا برسد. وقتی که پاسخ این سوال به وضوح پیدا می شود، یک فاصله در میان جایگاه فعلی و هدف آینده، شکل می گیرد که حتی خود شخص مراجعه کننده هم می تواند به راحتی آن را ببیند و لمس کند.
نقش کوچ در این قسمت بسیار پررنگ می شود. او با فضای امنی که ایجاد کرده است و تکنیک هایی که دارد، تمایلات و حرکات بعدی مراجع را به وجود می آورد. در صورتی این اقدام و تعهد کوچ برای رسیدن به هدف کامل می شود که او تمام قدم ها را با قدرانی، تشویق و ترغیب همراه کند و با مهارت هایش باعث شود که فرد استعدادها، توانمندی ها و قوت درون خودش را بیشتر بشناسد.
شخص مراجعه کننده مسئولیت این را دارد که برای انجام قدم های تعیین شده اقدام کند و در تمام مسیرش یک شخص (کوچ) را در کنار اوست که هر زمان بخواهد، می تواند از او کمک بگیرد.
تمام برنامه ریزی های صورت گرفته از سوی کوچ، با توجه به توانمندی های شخص در زمان حال و جایگاهی که می خواهد به آن برسد، انجام می شود. با این وجود
- فرایند کوچینگ مانند یک تدریس نیست که شما چیزی را از مدرس یاد بگیرید و بعد از اتمام کلاس، مجدد تمام عادات گذشته تان را انجام دهید.
- کوچ در نقش یک منتور نیست که تمام تجربیاتش را برای کمک به شما در اختیارتان قرار دهد.
- کوچ یک مشاور نیست که بخواهد مشکلات گذشته شما را حل کند و بگوید چه کاری انجام دهید.
یک کوچ مثل آینه ای است که تمام جنبه های شخصیت و توانایی های شما را نشان تان می دهد. او با ابزارهای تخصصی و ایجاد یک رابطه صمیمی، به شما کمک می کند تا پتانسیل های نهفته در خودتان را کشف کنید و برای رسیدن به اهدافتان قدم بردارید.
سخن بیل گیتس درباره اهمیت کوچینگ
بیل گیتس در یکی از دورهمی های بزرگ سال 2013 در مورد اهمیت کوچینگ سخن گفت که متن زیر یکی از زیباترین سخنان وی در این کنفرانس می باشد.
Everyone needs a coach. It doesn’t matter whether you’re a basketball player, a tennis player, a gymnast or a bridge player. We all need people who will give us feedback. That’s how we improve
همه به یک مربی نیاز دارند. فرقی نمی کند بسکتبالیست باشید، تنیسور، ژیمناستیک یا بازیکن بازی بریج. همه ما به افرادی نیاز داریم که به ما بازخورد بدهند. اینطوری پیشرفت می کنیم.
چه کسانی مخاطبین آموزش کوچینگ هستند؟
بر اساس استاندارد فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF)، آموزش کوچینگ شامل 8 صلاحیت می باشد که در سه سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می شود. این آموزش ها به افراد کمک می کنند تا مهارت های لازم برای همراهی و حمایت از دیگران در مسیر رشد و توسعه شخصی و حرفه ای را کسب کنند.
چرا کوچینگ مهم است؟ کوچینگ نه تنها به افراد کمک می کند تا به اهداف خود دست یابند، بلکه به آن ها کمک می کند تا روابط بهتری برقرار کنند، خلاقیت خود را افزایش دهند و اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنند.
مخاطبان آموزش کوچینگ اشخاص زیر هستند.
در یک تعریف کلی همه کسانی که به دنبال رشد شخصی و حرفهای هستند جرو مخاطبان کوچینگ قرار می گیرند. گروه های زیر فقط بخشی از مخاطبین کوچینگ به شمار می آیند.
- مدیران و رهبران می توانند برای بهبود مهارت های رهبری و ایجاد تیم های پویا در دوره های کوچینگ شرکت کنند.
- شرکت در دوره کوچینگ برای کارآفرینان در راستای توسعه کسب و کار و ایجاد نوآوری بسیار با اهمیت است.
- مربیان و معلمان شرکت در دوره کوچینگ برای کمک به دانش آموزان و دانشجویان در رشد شخصی و حرفه ای مربیان و معلمان به شدت تاثیر گذار است.
- مشاوران و روانشناسان می توانند با شرکت در دوره کوچینگ برای گسترش ابزارهای خود و ارائه خدمات بهتر به مراجعان نهایت استفاده را ببرند.
- والدین نیز برای پرورش فرزندان موفق و شاد می توانند در دوره کوچینگ شرکت کنند.
آشنایی با انواع کوچینگ، مزایا و اهداف هر یک از آنها
کوچینگ به عنوان یک فرآیند همراهی برای رشد و توسعه فردی و حرفه ای، در انواع مختلفی ارائه می شود. هر یک از آنها بر روی یک حوزه خاص تمرکز دارد و به نیازهای مختلف افراد و سازمان ها پاسخ می دهد. در ادامه به توضیح سه نوع اصلی کوچینگ میپردازیم. انتخاب نوع کوچینگ مناسب به نیازها و اهداف فرد یا سازمان بستگی دارد.
-
کوچینگ فردی (Personal Coaching)
در کوچینگ فردی بیشتر موضوعات مربوط به افزایش اعتماد به نفس، مدیریت استرس، توسعه مهارت های ارتباطی، تعیین اهداف بلند مدت، کوتاه مدت و… است. هدف از این نوع کوچینگ، کمک به افراد برای شناسایی و دستیابی به اهداف شخصی، افزایش رضایت از زندگی، بهبود روابط بین فردی و توسعه مهارت های زندگی می باشد.
-
کوچینگ حرفه ای (Career Coaching)
موضوعات کوچینگ حرفه ای بیشتر در زمینه های برنامه ریزی شغلی، ایجاد کسبوکار، برنامهریزی شغلی و…است. مزایای بی نظیر این کوچینگ، مواردی همچون افزایش رضایت شغلی، بهبود عملکرد حرفهای، دستیابی به اهداف شغلی و ایجاد تعادل بین زندگی شخصی و حرفهای فرد می باشد.
-
کوچینگ سازمانی (Organizational Coaching)
کوچینگ سازمانی با هدف بهبود عملکرد سازمان، توسعه رهبری، افزایش انگیزش کارکنان و ایجاد فرهنگ سازمانی انجام می شود و مهم ترین مزایای آن بهبود روابط بین کارکنان، افزایش خلاقیت و نوآوری، تقویت فرهنگ سازمانی و… است.
معرفی دیگر انواع کوچینگ
سه نوع کوچینگ معرفی شده، تنها بخشی از انواع کوچینگ هستند. موارد زیر از دیگر مدل های کوچینگ به شمار می آیند که هر یک از آنها نیز بر روی یک حوزه خاص تمرکز دارند.
- کوچینگ سلامت
- کوچینگ رهبری
- کوچینگ مالی
- کوچینگ معنوی
- بیزینس کوچینگ
- کوچینگ تحصیلی
- کوچینگ اجرایی
- کوچینگ شغلی
- کوچینگ عملکرد
- و…
مزایای کوچینگ چیست؟
موارد زیر بخشی از مزایای بی شمار کوچینگ برای افراد و سازمان ها هستند.
- تقویت مهارت های فعلی و کسب مهارت های جدید از ظریق تکنیک ها و مشاوره های کوچ
- افزایش خودآگاهی با شناخت بیشتر نقاط قوت و ضعف در هر شخص
- تقویت اعتماد به نفس افراد با دستیابی به اهداف
- مدیریت استرس و مدیریت چالش ها در مسیر
- شفاف سازی اهداف برای افراد و سازمان ها
- تقویت توانایی برای ارتباط برقرار کردن با گروه
- ایجاد انگیزه برای دستیابی به اهداف
- افزایش احساس توانمندی افراد
- ایجاد قدرت و توانایی هدف گذاری
- ایجاد توانایی مدیریت زمان در افراد
آشنایی با فرایند کوچینگ (7مرحله موثر)
کوچینگ یک همکاری برنامه ریزی شده بین کوچ و فرد می باشد که هدف آن، دستیابی به اهداف و توسعه توانمندی های فردی یا حرفهای است. این فرآیند معمولا شامل مراحل زیر می شود.
1. شناسایی هدف
در مرحله اول، شخص و کوچ، اهداف مشخص و قابل اندازه گیری را با یکدیگر تعیین می کنند. این اهداف می توانند در زمینه های مختلفی مانند زندگی شخصی، شغلی، یا بهبود مهارت ها باشند.
2. ارزیابی وضعیت فعلی
در مرحله دوم، کوچ به بررسی و تحلیل وضعیت فعلی مراجعه کننده میپردازد. این قسمت، شامل شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها (تحلیل SWOT) است. هدف این کار، درک عمیق تری از شرایط فرد و نیازهای اوست.
3. توسعه برنامه عمل
پس از شناسایی اهداف و ارزیابی وضعیت، کوچ و مشتری یک برنامه عمل طراحی می کنند. این برنامه شامل اقداماتی می باشد که فرد باید برای دستیابی به اهداف خود انجام دهد. ممکن است این اقدامات شامل یادگیری مهارت های جدید، تغییر عادات یا انجام تمرینات خاص باشد.
4. اجرا و پیگیری
در مرحله چهارم، شخص اقداماتی را که در برنامه عمل تعیین شده اند، اجرا می کند. کوچ در این مرحله نقش حمایتی دارد تا به مشتری کمک می کند که در مسیر خود باقی بماند و بر موانع، موفق شود. جلسات پیگیری معمولاً برای ارزیابی پیشرفت و تنظیم مجدد برنامه برگزار میشود.
5. بازخورد و بهبود
بازخورد یکی از اجزای کلیدی فرایند کوچینگ است. کوچ به فرد بازخوردهای سازنده ارائه می دهد و به او کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کند. این مرحله برای بهبود مستمر و پیشرفت در مسیر هدف بسیار موثر است.
6. تثبیت تغییرات
پس از دستیابی به اهداف، مهم است که تغییرات ایجاد شده در زندگی شخص تثبیت شوند. این فرایند شامل ارزیابی مجدد اهداف و تعیین راهکارهایی برای حفظ موفقیت ها و ادامه رشد شخصی است.
7. نتیجهگیری
فرآیند کوچینگ یک چرخه مستمر از یادگیری و بهبود است که به افراد کمک می کند تا به اهداف خود دست یابد و کیفیت زندگی اش را ارتقاء دهد. این فرآیند نیازمند تعهد و همکاری فعال از سوی شخص و کوچ است تا نتایج مثبتی حاصل شود.
تفاوت کوچینگ با مشاوره و منتورینگ
جدول زیر به طور خلاصه به بین کوچینگ، مشاوره و منتورینگ پرداخته است.
ویژگی |
کوچینگ | مشاوره |
منتورینگ |
هدف اصلی | کمک به فرد برای کشف پتانسیل ها – تقویت مهارت ها و دستیابی به اهداف شخصی و حرفه ای | ارائه راه حل برای مشکلات و مسائل خاص – غلبه بر موانع روان شناختی | انتقال دانش، تجربه و مهارت های خاص به فرد |
رویکرد | پرسش محور و مشارکتی، تمرکز بر توانمندسازی فرد | پاسخ محور و تخصصی، تمرکز بر حل مسئله | راهنمایی و هدایت بر اساس تجربه شخصی |
نقش ارائه دهنده | تسهیل گر و همراه فرد در مسیر رشد | متخصص و ارائه دهنده راه حل | مربی و الگو |
تمرکز | حال و آینده نگر، تمرکز بر روی اهداف و رویاهای فرد | گذشته نگر، تمرکز بر روی تجزیه و تحلیل مشکلات | حال و آینده، تمرکز بر روی انتقال تجربه و مهارت |
مدت زمان | کوتاهمدت تا بلندمدت، بسته به نیاز فرد | کوتاه مدت تا بلند مدت، بسته به پیچیدگی مسئله | بلند مدت، یک رابطه پایدار |
ابزارها و تکنیک ها | پرسش های قدرتمند، تمرینات عملی، بازخورد | ارزیابی، تشخیص، ارائه راه حل | مشاوره، راهنمایی، اشتراک گذاری تجربه |
پرسش | چگونه؟ | چرا؟ | چه چیز؟ |
کوچینگ و شفاف سازی راهحل مسئله مراجع
یک کوچ معتقد است انسان به قدری توانمند است که اگر مسئلهای درون او وجود دارد قطعا راه حل مسئله نیز در درون خود او موجود است. فقط موضوع این است که مسئله دیده نمیشود و لذا کوچ به مراجع کمک میکند تا راه حل مسئله از درون وی بیرون کشیده شود.
بگذارید این موضوع را با یک مثال برایتان بگویم تا راحتتر درک شود:
شاید تا الان برایتان پیش آمده که برای یک درد و یا بیماری جسمی به پزشک مراجعه کرده باشید و پزشک برای شما ، سونوگرافی یا ام آر آی یا … بنویسد چرا ؟ بیماری در بدن شما وجود دارد اما دیده نمیشود و پزشک با ابزارهای کمکی، در قدم اول مشکل را آشکار میکند و در قدم بعدی به درمان می پردازد.
فرایند کوچینگ نیز همینطور است.
راه حل مسئله در درون ما وجود دارد؛ اما آن را نمیبینیم همانطور که گاها بیماری در بدن وجود دارد؛ اما دیده نمیشود
در حقیقت میتوان گفت که اصطلاحا، کوچینگ به جای اینکه ماهی را در دهان افراد بگذارد، ماهیگیری را به مراجع خود میآموزد. به نحوی که خود فرد با کمک کوچ به مناسبترین و بهترین راهکار برای خود میرسد.
جلسات مشاوره و کوچینگ استاد پریسا احمدی منش به شما کمک خواهد کرد تا راحتتر مسائل درون خود را پیدا کنید و برای آنها راهحل مناسب بیابید.
برای آشنایی بیشتر با مفهوم کوچینگ حتما ویدئو زیر را ببینید:
کوچینگ و روانشناسی مثبتگرا
کوچینگ شاخهای از علم روانشناسی و بر پایه روانشناسی مثبت گرا است. جهت درک این مطلب لازم است بدانید دانش روانشناسی شامل دو حوزه روانشناسی مثبت گرا و روانشناسی نابهنجاریها است.
روانشناسی نابهنجاریها به شناخت و درمان اختلالات و بیماریهای ذهنی و روانی میپردازد؛ اما روانشناسی مثبتگرا میکوشد به انسانهای به لحاظ ذهنی سالم و توانمند، جهت شکوفایی بیشتر و استفاده از حداکثر توانمندیها کمک کند.
کوچینگ و خلق نسخه اختصاصی موفقیت
خیلی وقتها لازم است که برای برخی از موضوعات خود، برنامهای متناسب با شخصیت و روحیات خود طراحی کنید و نه اینکه شخصی دیگر برای شما برنامهریزی کند و شما مجبور به عمل به آن باشید. یکی از ایرادات وارده بر برنامهریزیهایی که توسط مشاورین انجام میشود این است که در بسیاری از مواقع آن برنامه متناسب با شخصیت و روحیات شما نیست، بنابراین، به آن عمل نمیکنید یا عمل به آن آسیبهایی به شما وارد میکند؛ اما در کوچینگ این خود شما هستید که با کمک و همراهی کوچ، بهترین برنامه را برای خود تنظیم مینمایید و این یعنی خلق نسخه اختصاصی و منحصر بفرد شما که بنظر من یکی از ارزشمندترین دستاوردهای کوچینگ ا
در همین راستا بهتر است یک کوچ، در علوم شخصیت شناسی و رفتارشناسی نیز تخصص داشته باشد تا بتواند مراجع خود را در خلق نسخه اختصاصی موفقیت که متناسب با شخصیت وی است، کمک نماید.
حرکت به سمت رشد فردی با کمک کوچ های حرفه ای
کوچ فردی است که در پروسهی رشد و تحول کنار کوچی قرار میگیرد و نکته مهم این است که کوچ از بیرون به کوچی مینگرد چرا که هیچ فردی قادر به نگاه کردن از بیرون به خودش نیست، کوچ افکار کوچی را هم چون آینه به خودش بازتاب میدهد، افکار وی را ساماندهی و مرتب میکند، کمک میکند تا کوچی با نوع نگاهش به مسائل آشنا شود، قابلیتها و ضعفهای خود را ببیند و بهترین روش حل مساله خود را پیدا کند و از درگیریهای ذهنی رها شود و افکار و پیچیدگیهای ذهن خود را سر و سامان دهند و به شفافیت برسند.
کوچ یک مشوق، همراه مطمئن، شونده ای آگاه و فعال و حامی است که فرد را به چالش کشیده و صادقانه موارد و مسائل مربوط به فرد را به او گوشزد می کند. او با هدف رساندن فرد به شرایط مطلوب با مراجعه کننده وارد گفتگو شده و به فرد کمک می کند تا برای اهداف ارزشمند تلاش کند.
چطور مهارتهای کوچینگ را یاد بگیریم؟
کوچینگ مهارت قرن 21 است و در دنیای امروز بهعنوان فرایندی جهت پیشرفت فردی و سازمانی پذیرفتهشده است و اکثر سازمانهای حرفه ای، ارزشمندی این مهارت را درک کرده و در جهت آموزش کوچینگ سرمایهگذاری کنند
اگر شما هم تمایل دارید کوچینگ را به صورت حرفهای و کاربردی بیاموزید، میتوانید در دوره تربیت کوچ ثبتنام کنید.