پرسشگری در کوچینگ، رستگاری نزدیک است

پرسشگری در کوچینگ سوالات قدرتمند

پرسشگری در کوچینگ مهارتی که همه به آن نیاز دارند؛ اما از آن بی‌خبرند.

اگر در کار کوچینگ تازه کار هستید، اگر یک مربی کارکشته هستید که به‌دنبال منبع‌ای برای استفاده بهتر از ظرفیت‌های کوچینگ هستید. اگر کوچی هستید که احساس می‌کنید، در جلسات‌تان دچار تکرار و در حلقه‌های ناموفق ارتباط با کوچ‌ شونده اسیر شده‌اید.

اگر رهبر یک تیم تجاری هستید که باید با کوچینگ سازمانی و بیان مناسب، افزایش عملکرد کارمندان را رقم بزنید و درعین‌حال قلب آن‌ها را تسخیر کنید. اگر مسئول ارگان یا نهادی هستید که باید هنر ارتباطات سازمان خود را ارتقاء دهید.

چنانچه نسبت به انجام تست mbti تمایل دارید می‌توانید از طریق آکادمی پریسا احمدی منش اقدام کنید.

اگر در زندگی عادی با چالش‌هایی روبر شده‌اید که باید آنها عمیق‌تر را بررسی کنید تا راه را از چاه تشخیص دهید یا نیازمند بهبود روابط در محل کار با همکاران خود هستید،  یک مهارت برای همه شما کفایت می‌کند و آن  پرسشگری در کوچینگ است.

حتما بخوانید : کوچینگ توسعه فردی

پرسشگری در کوچینگ راهی به سمت رستگاری

نیم‌نگاهی به متد استفاده کوچ‌ها از پرسش‌ها در جلسه کوچینگ کمک می‌کند تا درک شیوه اثرگذاری پرسشگری در مربی‌گری آسان‌تر شود.

نخستین سوالات در جلسه کوچینگ وظیفه مهم ایجاد رابطه با کوچ‌ شونده را برعهده دارند. با این پرسش‌ها مربی خود را به رهجو نزدیک کرده و تلاش می‌کند تا حد ممکن خود را در موقعیت و شرایط او قرار دهد. با ایجاد رابطه خوب مکالمه مربی‌گری به جریان می‌افتد که به رشد صمیمیت بین مربی و متربی کمک شایانی می‌کند. همین صمیمیت منجربه اظهار حقایق پشت پرده چالش یا بهتر بگوییم عقبهٔ احساسی و عاطفی مشکلات رهجو نیز می‌شود.

در‌عین‌حال پرسش‌ها می‌توانند کمک کند یک سکوی موفقیت را  نشانه‌گذاری کنیم و از آن به‌عنوان یک ایستگاه تجدید قوا برای صعود به قله‌های بلندتر موفقیت در زندگی و کار استفاده کنیم. کیفیت و کمیت این ایستگاه تجدید قوا که در واقع ناشی از بازخوانی موفقیت‌ها و پیروزی‌های رهجو در طول زندگی است،‌ نه تنها به او امید می‌بخشد؛ بلکه به عنوان آموزه و راهنما عمل می‌کند که به تکرار موفقیت‌ها منجر خواهد شد.

سبک و سنگین کردن گزینه‌ها و اقدامات احتمالی حتی با رجوع به گذشته و برجسته کردن رویکردهای موفق می‌تواند ناشی از سؤال‌هایی باشد که به بررسی فرصت‌ها  و راهکارهای جدید برای حل چالش می‌پردازند.

با وجود تنوع چالش‌ها در کوچینگ، باز هم شاهد مضامین مشترک در پرسشگری در کوچینگ با اهداف مختلف هستیم. مثلاً پرسش‌های کوچینگ شغلی از جهاتی با کوچینگ زندگی مشابه هستند و از جهاتی نیز با هم تفاوت دارند. پرسش‌های کوچینگ زندگی به موضوعاتی همچون روابط،‌ عواطف، خانواده، سلامتی و… تمرکز دارد، درحالی‌که پرسش‌های کوچینگ شغلی به جنبه‌هایی مانند مهارت و عملکرد در راستای جاه‌طلبی و فرصت‌طلبی‌های شغلی توجه دارد.

با روان شدن جریان مکالمه بین کوچ و کوچ شونده و ارزیابی جواب‌ها می‌توان انواع پرسش‌ها در کوچینگ را به‌عنوان حرکتی استراتژیک به کار گرفت.

انواع پرسش‌ها در کوچینگ

براساس اصول کوچینگ، کوچ حرفه‌ای جواب مشکلات را به شما نخواهد گفت، چرا که آنها به توانایی‌های شما از همان ابتدا ایمان دارند. یک کوچ عالی با پرسش‌های قدرتمند، قفل بسته توانایی‌های شما را می‌شکند تا خودتان بهترین راه برای  حل هر چالش را پیدا کنید. پرسش‌های که هر کدام با توجه‌به رویکرد به دنبال کشف اطلاعات خاصی هستند که از آن میان به چند نمونه نگاهی می‌اندازیم.

یک مقاله عالی : آشنایی با کوچینگ سازمانی

پرسش‌های چالش‌برانگیز

پرسشگری در کوچینگ ابایی از به چالش کشیدن رهجو کننده ندارد.

به محض تثبیت رابطه مربی و متربی (کوچ شونده) می‌توان به لبه‌های باور‌ها و اعتقادهای متربی حرکت کرد تا با راستی‌آزمایی و اطلاعات عمیق‌تر و بیشتری مکالمه را پیش برد. حتی با پرسش‌های چالش‌برانگیز می‌توان نگرشی‌های جدید و مفیدی به رهجو هدیه کرد که تاکنون از آن غافل بوده است. پرسش‌های چالش‌برانگیز می‌توانند به سادگی با تحت فشار قراردادن مراجع‌ کننده نسبت به‌ کاهش زمان برای حل مسئله یا مکان آن قدرت انعطاف‌پذیری و مانور او را محک بزنند.

پرسش‌های محرک

پرسشگری در کوچینگ جایگاه خاصی برای پرسش‌های محرک قائل است. این پرسش‌ها به گرمای رابطه بین کوچ و کوچ شونده می‌افزایند و به‌ آن عمق می‌دهند. پرسش‌های محرک این فرصت را به مراجعه کننده می‌دهد که به خود جرات دهد تا موضوع را از زاویه دیگری برای کوچ تعریف کند. تصور کنید از رهجو پرسیده شود: دوست دارید درباره چه چیزی از شما سوال کنم؟ جواب این سوال در اغلب موارد می‌تواند دریچه‌ای به اسرار پنهان و دور از نظر مانده‌‌ای باشد که پتانسیل بالایی در حل مشکلات دارند.

پرسش‌های محرک راهی مناسب برای ایجاد تفکر و تأمل عمیق نسبت به مشکلات کوچ شونده هستند. از طریق آنها دریچه‌ای به مسائل پشت پرده یا ریشه اصلی همه مشکلات ایجاد می‌شود که چشم انداز قابل‌توجهی به کوچ و رهجو می‌دهد. مواردی که وانمود می‌کنیم از آن‌ها خبر نداریم یا هنوز حاضر به اعتراف آنها نیستیم.

پرسش‌های معیاری

در دنیای هر چیزی اندازه و مقداری دارد؛ ولی همیشه بیان شدت و حدت مسائل و چالش‌ها ساده نیست. به‌عنوان مثال پرسش‌های معیاری کمک می‌کنند شدت انگیزه خود یا سختی انجام یک کار را با کمک اعداد بیان کنید. اکنون، شما به اهمیت پرسشگری در کوچینگ چه نمره‌ای از یک تا ده می‌دهید؟

اهمیت پرسشگری در کوچینگ

کو‌چ‌ها با پرسش‌های مناسب به مشتریان خود کمک می‌کنند تا ارزش‌های خود را باز ارزیابی کنند. در شیوه فکر کردن خود تأمل کنند و چشم‌اندازی مناسب  برای مسیر پیش‌رو داشته باشند.

هر چند رهجو چنان دچار عواقب چالش خود است که حتی درک شرایط زمان حال برای او سخت است؛ ولی یک کوچ حرفه‌ای می‌داند که علاوه بر درک دقیق شرایط در زمان حال باید ارزش‌ها، اهداف، رویاهای حقیقی مشتری و اساسا آینده‌ای که رهجو در طلب آن است را بشناسد و این بینش میسر نمی‌شود مگر به قدرت پرسشگری در مربی‌گری.

در پرسشگری کوچینگ دو هدف عمده دنبال می‌شود که درواقع با ذات کوچ کردن گره خورده است. آن دو هدف عبارتند از:

  • چه چیزی پرسیده شود
  • هر پرسش چگونه به حل چالش کمک خواهد کرد

در حقیقت اگر پرسشگری را از کوچینگ حذف کنیم، باید با بسیاری از نتایج درخشان کوچینگ نیز خداحافظی کنیم. درواقع آنچه که در کوچینگ، بدون مهارت پرسشگری باقی می‌ماند، آموزش بدون افزایش آگاهی و سخنرانی بدون اندیشه با خود است.

درست است که شناختن ارزش‌ها و مانیفست افراد، راه مناسبی برای تجزیه و تحلیل گذشته، حال و آینده رهجو است؛ لیکن رسیدن به پرسش درست و مناسب فرد برای هر مشکل نیاز به تمرین و ممارست دارد تا از چالش‌های پرسشگری در کوچینگ به سلامت عبور کرد.

چالش‌های پرسشگری در کوچینگ

 نشانه‌های استفهامی از قبیل کی، کجا، چگونه چرا و غیره در جملات پرسشی وابسته به نوع و هدف کوچ کردن انتخاب می‌شوند. یک کوچ حرفه‌ای به خوبی می‌داند که سوال‌هایی که با واژه چرا آغاز می‌شوند، بار قضاوتی دارند و ممکن است منجربه تخریب رابطه شوند.

چالش‌های پرسشگری در مربی‌گری لزوما مضر نیستند؛ بلکه می‌توان برای پیشبرد مکالمه و موفقیت از آنها نیز استفاده کرد.

یکی دیگر از چالش‌های پرسشگری در کوچینگ جواب‌های بسته در برابر سوالات کوچینگ است که علاوه بر ابهام باعث می‌شوند رابطه قوام لازم را پیدا نکند. البته سوالات بسته ذاتا بی‌ارزش نیستند و نقش مهمی در تعیین کیفیت و کمیت اطلاعات دارند.

همان‌طور که جواب‌های بسته فرصتی برای اظهار احساسات متناقض و بیان تردیدها نمی‌گذارند جواب‌های باز نیز می‌تواند مملو از اطلاعات غلط یا حتی قصه‌های غلو شده باشد. کوچ حرفه‌ای با ارزیابی همه جواب‌ها چهره حقیقت را تاریکی ابهام بیرون می‌آورد و با پرسیدن سوالت مناسب سرعت حرکت در مسیر رشد را کنترل می‌کند.

پرسش‌های قدرتمند در کوچینگ

بهترین پرسش‌ها در پرسشگری در کوچینگ، از مکالمهٔ بین کوچ و کوچ شونده خلق می‌شوند.

تفاوتی نمی‌کند با کوچینگ تحول در زندگی، شغل، عملکرد‌ها یا حتی مهارت‌های آموزشی را جست‌وجو می‌کنید؛ باید بدانید که پرسش‌های درست ابزار شما برای حرکت مخاطب شما به سمت موفقیت است.

سه ضلع مثلثی که به پرسش‌های قدرتمند ختم می‌شود، از میل و رغبت برای کمک به دیگران، گوش دادن فعال، کنکاش برای درک عمیق‌‌تر مسائل، شکل می‌گیرد. اگر در خود چنین استعداد‌هایی می‌بینید، حرفه کوچینگ با آغوش باز پذیرای شما است.

به جرات می‌توان گفت هر آنچه برای مربی‌گری مؤثر نیاز دارید با مهارت پرسشگری در کوچینگ به شما ارزانی خواهد شد. پرسشگری در کوچینگ به ما یاد می‌دهد کمتر سخنرانی کنیم و بیشتر سوال بپرسیم تا راه رستگاری نمایان شود.

یک مقاله عالی : کوچینگ مدیران مسیر موفقیت کسب و کار!

یک مقاله عالی : بهترین تست شخصیت شناسی جهان

اشتراک گذاری:

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

ثبت دیدگاه

حامی اندیش

جهت دریافت مشاوره رایگان با استاد پریسا احمدی منش، اطلاع از شرایط مختلف راجع به دوره‌ها و… اطلاعات زیر را تکمیل کنید تا در اولین فرصت با شما ارتباط بگیریم.

با 40% تخفیف، دوره پرطرفدار کوچینگ رو خریداری کن!